516128 - Marthastichting
Aarlanderveen C 6915
Bij Cornelis Geellaan 43, 2406 JE te Alphen aan den Rijn

Inleiding

Aan de lobvormige vijver in het park staat een ZITBANK, onderdeel van het complex van de Martastichting, in een Expressionistische vormgeving. Aanleiding tot de bouw van de bank is vermeld op een gedenksteen: "De burgerij van Alphen aan den Rijn aan Ds. A.W. Voors, 1907. Bij zijn afscheid als predikant, directeur 1935".

Omschrijving

De zitbank bestaat uit in rode baksteen opgetrokken muurtjes met kunststenen afdekplaten en gemetselde plantenbakken waartegen houten zittingen en rugleuningen zijn bevestigd. Het is opgebouwd uit een rechte lange bank en geknikte zijarmen met korte banken; daarvoor een iets verhoogde bestrating. Boven de centrale bank een kunststenen fries met inscriptie (zie inleiding). Aan weerszijden van het fries gemetselde holle pijlers.

De verschillende hoogtes van de gemetselde volumes, de rollagen in het metselwerk en de kunststenen afdekplaten geven de bank een architectonische uitstraling.

Waardering

De zitbank is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde te weten de Expressionistische vormgeving

In stedenbouwkundig opzicht is de zitbank van algemeen belang vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de onderdelen van het complex van de Marthastichting die in het park staan.

De zitbank is gaaf bewaard gebleven gelet op materiaalgebruik en vormgeving.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Zitbank