516128 - Marthastichting
Aarlanderveen C 6151
Raadhuisstraat 64, 2406 AG te Alphen aan den Rijn

Inleiding

VILLA in 1923 ontworpen door de gebroeders Marie Adrianus (1879-1963) en Johan (1885-1962) van Nieukerken in de Nieuw-Historiserende bouwstijl. De villa werd in 1924 voltooid achter het inmiddels vervallen huis van de buitenplaats Rijnstroom, dat in december 1924 werd afgebroken.

In het timpaan boven de zuidelijke gevel staat het devies van de stichting: "De Heer zal voorzien".

Omschrijving

De villa is over twee bouwlagen opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond, onder een schilddak met gesmoorde Hollandse pannen. De rood bakstenen gevels met ijzeren muurankers worden afgesloten door een gepleisterde kroonlijst en overstekende goot en zijn ingedeeld met vensters met roedenverdeling boven zandstenen waterdorpels en onder strekken; met name in de representatieve gevels veel kruisvensters. Op de nok twee grote gemetselde schoorstenen.

De middenrisaliet van de naar het park gekeerde, symmetrische frontgevel (zuid) is tot boven de daklijst voortgezet en wordt bekroond door een steekkapje met een driezijdig fronton; in het timpaan een stucwerk cartouche met de spreuk 'De heer zal voorzien'. Op de begane grond van de risaliet een driezijdige erker met daarop een balkon met een houten balkonhek. In en boven de erker een dubbele glasdeur geflankeerd door (kruis)vensters. Aan weerszijden van de middenrisaliet een vensteras met kruisvensters en een rechtgesloten dakkapel, met leien tegen de zijkanten. In beide zijgevels (oost en west) een ingang en kruisvenster op de begane grond, twee vensters op de verdieping en een grote rechtgesloten dakkapel midden boven de gevel. In de oostgevel een dubbele glasdeur met bovenlicht. In de naar de Raadhuisstraat gekeerde westgevel bevindt zich de hoofdingang: een houten rondboogdeur met een drempel en schampstenen van hardsteen en zandstenen sierblokken, aanzet- en sluitstenen. Boven de houten deur een kroonlijst op consoles, een bovenlicht tussen voluten en onder een kroonlijstje en een ingemetselde ontlastingsboog. Op de verdieping kruisvensters, met uitzondering van het kleinere venster boven de hoofdingang. De achtergevel (noord) wordt gekenmerkt door een grote uitbouw op de begane grond, met een zandstenen daklijst. Centraal in de achtergevel een risaliet onder een schilddak met een slanke gemetselde schoorsteen. Langs de randen van de schoorstenen en langs de daklijst van de uitbouw tandlijsten.

Van het INTERIEUR van de villa zijn onder meer enkele schouwen, stucplafonds, paneeldeuren, glazen tussendeuren en -vensters met roedenverdeling, houten vensterbanken, een houten trap en doorgangen met panelen bewaard gebleven.

Waardering

De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde te weten de rol die het heeft gespeeld in de sociaal-culturele ontwikkeling van kindertehuizen in het begin van de twintigste eeuw.

De villa met bijbehorend interieur is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de vormgeving in de Nieuw-Historiserende bouwstijl en als kenmerkend voorbeeld in het oeuvre van de gebroeders Van Nieukerken.

In stedenbouwkundig opzicht is de villa van algemeen belang vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van het complex van de Marthastichting in de parkaanleg.

Het exterieur van de villa is in hoge mate gaaf, in het interieur resteren enkele onderdelen.

Nieukerken, M.A ; Zuid-Holland