516128 - Marthastichting
Aarlanderveen C 6151
Raadhuisstraat 62, 2406 AG te Alphen aan den Rijn

Omschrijving

KOETSHUIS in twee fases opgetrokken op een langgerekte plattegrond bestaande uit drie bouwvolumes: een westelijk en oostelijk deel en een tussenlid. Het westelijke deel is opgetrokken in rode baksteen met speklagen van zandsteen, over één bouwlaag onder een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. De gevels van dit staldeel worden geleed door houten staldeuren met zware scharnieren en bovenlichten met verticale roeden.

Het oostelijke deel is opgetrokken in rode baksteen over twee bouwlagen onder een plat dak; eenvoudig houten gootlijst. De gevels zijn geleed door rechtgesloten zesruits schuifvensters onder segmentbogen in rode verblendsteen, met gepleisterde aanzet en sluitstenen op de begane grond; verder voorzien van gepleisterde boogtrommels, waterdorpels van geglazuurde baksteen en enkele gepleisterde speklagen.

Tussen het oostelijke en westelijke deel bevindt zich een tussenlid van één bouwlaag onder een plat dak. Ook hier zijn de gevels opgetrokken in rode baksteen en voorzien van rechtgesloten gevelopeningen, ditmaal onder strekken. De gootlijst van het tussenlid heeft aan de bovenzijde een iets overstekende cordonlijst.

Waardering

In stedenbouwkundig opzicht is het koetshuis van algemeen belang vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van het complex van de Marthastichting in de parkaanleg.

Het exterieur van het koetshuis is in hoge mate gaaf en vormt een uitdrukking van de bouwgeschiedenis.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Koetshuis (G)