Oudshoorn C 10028
Oudshoorn C 10029
Nuovaweg 1, 2401 LE te Alphen aan den Rijn

Inleiding

De VILLA is omstreeks 1870 gebouwd in de bouwstijl van de Neo-Franse Renaissance en geldt als één van de meest monumentale voorbeelden van de strook met negentiende eeuwse villa's langs de Rijn.

De serre rechts van de voorgevel is later aan de villa toegevoegd.

Omschrijving

De villa bestaat uit een souterrain, bel étage en verdieping en is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met risalieten onder een afgeknot schilddak met leien in rensdekking en een overstekende goot op klampen. Boven een hardstenen plint is het souterrain gepleisterd en zijn de gevels in rode baksteen opgetrokken en voorzien van een gepleisterde geprofileerde waterlijst en cordonlijsten; onder de goot een gepleisterde kroonlijst en op de hoeken van de gevels en risalieten gepleisterde lisenen met schijnvoegen. Ook zijn er enkele geveldelen geheel gepleisterd. De gevelindeling bestaat uit kleine getoogde vensters in het souterrain, rechtgesloten schuifvensters met bovenlichten op de begane grond en getoogde schuifvensters met bovenlichten op de verdieping; alle geplaatst in houten omlijstingen met sluitstenen, geabstraheerde kapitelen en cassettes. De cordonlijsten lopen door het onderste deel van de vensters en vormen daar de bovenrand van houten balustrades, die als borstwering in de vensters voor de ramen geplaatst zijn.

De naar de Nuovaweg gekeerd frontgevel (zuid) telt twee brede vensterassen, waarvan de linker risaleert. Boven de linker vensteras is in het dak een omlijste dakkapel met gebogen fronton aangebracht. Links ligt ver naar achteren een gepleisterd uitspringend geveldeel (zie westgevel) met in de zijgevel aan de zuidzijde een hoge dubbele, houten toegangs(paneel)deur met bovenlicht aan een hardstenen stoepje.

De rechter zijgevel (oost) telt één travee met links daarvan de serre waarop een balkon met ijzeren balkonhekje. In de travee twee gekoppelde vensters, boven de goot beëindigd door een gebogen fronton, dat wordt onderbroken door een obelisk.

De achtergevel (noord) is in drieën gedeeld en in hoofdlijnen symmetrisch. De centrale gevelpartij risaleert licht en is gepleisterd. Rechts daarvan is alleen de gevel op de begane grond gepleisterd. In deze minst representatieve gevel rechtgesloten vensters zonder lijsten.

De linker zijgevel (west) is opgebouwd uit een geheel gepleisterd risaliet links en een brede vensteras rechts. De risaliet telt drie vensterassen; in het dakschild een omlijste dakkapel met gebogen fronton.

In het INTERIEUR van de villa zijn onder meer bewaard gebleven: tegelvloeren en marmeren vloeren in hal en gang, abstract stucwerk op de wanden, stucplafonds met Lodewijk XIV ornamenten, suite-deuren, een houten trap met ijzeren trappaal en balustrades, sleutelstukken, houten vloeren, hoge houten plinten, deurposten en paneeldeuren.

Waardering

De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als exemplarisch voorbeeld en van de villastrook langs de Rijn.

De villa met bijbehorend interieur is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde te weten het ontwerp in de bouwstijl van de Neo-Franse Renaissance.

In stedenbouwkundig opzicht is de villa van algemeen belang vanwege de beeldbepalende ligging aan de Rijn en de Oudshoornseweg.

Het exterieur van de villa is gaaf, belangrijke delen van het interieur zijn bewaard gebleven.