Naaldwijk D 7327
Grote Woerdlaan 9, 2671 CK te Naaldwijk

Inleiding

De oorspronkelijke DIENSTWONING van de Haagsche Maatschappij voor Gasdistributie uit 1927 in de stijl van de Interbellum-architectuur, met oorspronkelijk kenmerken van de late Amsterdamse School, is later gewijzigd in detaillering. De dienstwoning heeft in de serre een regulateurkamer en aan de straathoek een KANTOOR en toonkamer, met daarachter een WERKPLAATS met calorifère. De dienstwoning maakt deel uit van een complex waartoe ook de gashouder en het regulateurshuisje behoren.

N.B. de plaquette, met het logo van de gasmaatschappij, aan de achtergevel is in 1979 overgebracht van Loosduinen naar Naaldwijk.

Omschrijving

Eenlaagse bebouwing, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met een erker- en serre-uitbouw, het woonhuis onder een zadeldak, gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen, het bedrijfsgedeelte met een plat dak. Overkragende en uitstekende bakgoten. In de kap een dakkapel. Metselwerk in grauwe baksteen in halfsteensverband met een rollaag ter aanduiding van een plint. De voorgevel op het noorden heeft in het woonhuisgedeelte een achtruits glasdeur, onder een anderhalfsteens strek, tussen smalle vierruits vensters. De verticale geleding van de deur is in de stijl van de Amsterdamse School. Rechts naast de deur bevindt zich een erker met drie ramen boven een gemetselde afzaat en onder een overkragend plat dak. Ter linkerzijde van de erker een overhoeks raam. Ramen oorspronkelijk met roedeverdeling. Op de etage drie kozijnen, oorspronkelijk met ladderroedeverdeling, met tegelonderdorpels onder anderhalfsteens strekken. Boven de middelste gaat het metselwerk over in een sierverband, een bakstenen afzaat een zeshoekig staand kozijn, anderhalfsteens strek en weer een sierverband dat doorloopt tot aan de rond beëindigde eindpan. In het bedrijfsgedeelte een oorspronkelijk vierruits ladderraam, een tweeruits glasdeur met vergelijkbare verticale geleding als de voordeur en een grote etalageruit, de ramen met bakstenen onderdorpels. De dakrand van het bedrijfsgedeelte is licht overkragend.

De oostelijke gevel van het woonhuis heeft een overhoeks raam en een aan het oog onttrokken schuifraam met glas-in-lood bovenlicht. Dakkapel met dubbel vast kozijn dat de dakrand doorbreekt.

De zuidelijke achtergevel heeft een keukenuitbouw onder een plat, overkragend dak. In de uitbouw een deur en negen staande ruiten. Hiernaast een samengesteld kozijn met een draai- en een kiepraam. Op de verdieping drie klapvensters onder anderhalfsteens strekken en een later aangebrachte plaquette met het logo van de gasmaatschappij. De calorifère heeft een eenvoudige houten deur.

Waardering

De dienstwoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde door de plaats die het gebouw inneemt in de geschiedenis van de regionale nutsbedrijven.

De dienstwoning is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde te weten de stijlgave toepassing van de late Amsterdamse School.

De dienstwoning heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen.

De dienstwoning is van belang vanwege de gaafheid en herkenbaarheid van de onderdelen.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf