Naaldwijk H 460
Grote Woerdlaan 11, 2671 CM te Naaldwijk

Inleiding

De 41 meter hoge WATERTOREN is in 1930 gebouwd naar een ontwerp van H. Sangster, die meerdere ontwerpen voor watertorens op zijn naam heeft staan. Doorgaans ontwierp Sangster in Art-Deco-stijl, doch deze watertoren is uitgevoerd in een expressionistische baksteenarchitectuur, die enerzijds verwantschap toont met de Amsterdamse School en anderzijds in vormentaal (de zware verticale steunberen) teruggrijpt op het negentiende-eeuwse 'chateau d'eau'. De dragende constructie is van beton. Het oorspronkelijke toegangshek, eveneens naar een ontwerp van H.Sangster is thans niet meer aanwezig.

Omschrijving

De cilindrische watertoren van beton (skelet) en baksteen (ommanteling) van rode Groningse mondsteen met brandkoppen gemetseld in kruisverband, bestaat uit een sterk vertikaal gelede schacht en een vlakbodem reservoir bekroond door een koepeldak bekleed met koperen platen. De schacht wordt vertikaal geleed door zware taps toelopende steunberen (in totaal vier traveeën) op een omlopende betonnen plint; in de top van de steunberen twee lichtsleuven boven betonnen lekdorpeltjes. De afgeronde top van de steunberen heeft net als de uitgemetselde basis een rollaag. Tussen de steunberen bevinden zich vijf uitgespaarde verticale lichtsleuven van één kops diepte met stalen ramen voorzien van draadglas tussen gemetselde, afgeschuinde muurdammen; aan de voet bekleed met vertikale, grindbetonnen platen, ook aan de top grindbetonnen licht uitkragende afdekplaten. Aan de noordzijde is de entree geplaatst, bestaande uit een houten, opgeklampte voordeur boven een hardstenen drempel.

In het resevoir bevinden zich, boven de lichtsleuven, drie kleine vensters. Rond de betonnen daklijst loopt een zone met daarin 24 verticale raampjes tussen grindbetonnen platen met aan de onderzijde per plaat een geultje.

Waardering

De watertoren is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde door de plaats in de geschiedenis van de regionale nutsbedrijven.

De watertoren is van algemeen belang voor de geschiedenis van architectuur en bouwtechniek vanwege:

-de kwaliteit van het ontwerp

-de geslaagde interpretatie van de Amsterdamse Schoolstijl voor het type watertoren;

-voor het oeuvre van architect Sangster;

-als industrieel monument.

De watertoren is van belang vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en de herkenbaarheid van de onderdelen.

De watertoren is van stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende waarde als kenmerkend element in Naaldwijk en van bijzondere betekenis wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van een streek.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Sangster, H. ; Zuid-Holland