516172 - Begraafplaats
Bierum L 201
aan de westzijde van de Fraeilemaweg, Losdorp

Objectomschrijving

Omschrijving

TOEGANGSHEK uit 1891 op gemetselde dam, bestaande uit twee gepleisterde hoofdpijlers op vierkante grondslag, twee beweegbare hekken, en twee vleugelstukken. Beide pijlers hebben een gepleisterde dekplaat met daarop een ijzeren vaas met deksel en lauwerkrans. Het dubbele beweegbare hek tussen de pijlers heeft smeedijzeren spijlen en regels; een ijzeren onder- en bovenrand met rondboog- en vierpasmotieven; bovenop lange spitse punten en gietijzeren lelies. Aan weerszijden van de pijlers een smeedijzeren vleugelstuk van gebogen, gekrulde spijlen.

Toegangshek van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- vanwege de mengeling van neogotische en neo-classisistische motieven

- vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met de begraafplaats

- vanwege de opvallende markering van de entree tot de begraafplaats

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatshek Algemene begraafplaats