Bierum N 85
Westendorpweg 29 A, Losdorp

Inleiding

TRANSFORMATORGEBOUW, gebouwd rond 1925 in opdracht van het toenmalige Provinciaal Electriciteitsbedrijf van Groningen. Het gebouwtje, dat aangeduid wordt als "Losdorp 2907", heeft een rechthoekige plattegrond en is vormgegeven in Interbellum-architectuur. Het is een voorbeeld van een type trafo met zadeldak.

Het gebouw is zeer opvallend gelegen, midden op de driesprong Westendorpweg - Krommeweg.

Omschrijving

TRANSFORMATORGEBOUW opgetrokken in een rood-bruine baksteen op een trasraam van donkere klinkers afgezet met een rollaag. Het zadeldak dat gedekt is met een rode tuile du Nord, heeft een houten overstek met een mastgoot (vernieuwd), dat op de hoeken wordt ondersteund door twee houten consoles op een gepleisterde aanzetsteen. De beide uitkragende topgevels (noord en zuid) zijn voorzien van siermetselwerk, een sieranker en twee smalle ventilatie sleuven. In de noordgevel twee lichtsleuven onder één houten latei met rollaag; in de zuidgevel een dubbele stalen deur onder een strek. De westgevel heeft een stalen deur met ijzeren gehengen onder een strek met gepleisterde aanzetstenen, en aan weerszijden een lichtsleuf onder een houten latei met rollaag. De oostgevel is voorzien van siermetselwerk en heeft een stalen ventilatierooster in het trasraam. Alle lichtsleuven zijn later dichtgezet met rode tegels.

Transformatorgebouw van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als representatief voorbeeld van een type trafo met zadeldak