Bierum M 37
Oostpolderweg 11, 9909 TH te Spijk Gn

Inleiding

ARBEIDERSWONING met aangebouwde schuur gebouwd omstreeks 1900, deel uitmakend van een rijtje van vijf arbeiderswoningen in het gehucht Nooitgedacht. De arbeiders werkten op de in de buurt gelegen boerderijen in de in 1840 ingedijkte Oostpolder. Deze woning is de meest gave van de vijf. In 1967 vond een verbouwing plaats waarbij de achtergevel deels opnieuw is opgetrokken. Tevens werd de aangebouwde schuur zodanig verbouwd dat hij buiten de rijksbescherming valt.

Het Ambachtelijk-traditioneel vormgegeven pand is evenwijdig gelegen aan de weg op een ruime kavel grond, die aan weerszijden wordt gemarkeerd door een heg en aan voor- en achterzijde door een sloot. Langs de sloot aan de achterzijde staat een rij knotwilgen.

Omschrijving

ARBEIDERSWONING met één krimp opgetrokken in een roodbruine baksteen op een trasraam van donkere klinkers. Het wolfdak, dat gedekt is met een cementpan, heeft een gemetselde topschoorsteen, een houten piron, strakke windveren en een goot op houten klampen. De gevels (met uitzondering van de achtergevel) worden geleed door T-vensters onder een rollaag. De voorgevel (zuidwest) heeft twee T-vensters en twee zaadvensters met rollaag. De zuidoost gevel heeft twee T-vensters en een houten deur met deurlicht onder een tweeruits bovenlicht met rollaag; in de krimp drie kleinere T-vensters. De detaillering van de deels nieuw opgetrokken achtergevel (noordoost) is niet origineel. Aan de noordwest gevel is de niet van rijkswege beschermde schuur aangebouwd.

Het INTERIEUR heeft een nog bijna geheel oorspronkelijke indeling. Van belang zijn onder meer de bedsteden-kastenwand, de houten binnendeuren en de balkenplafonds.

Arbeiderswoning van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een traditioneel type arbeiderswoning met een krimp