Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
516198
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
4 september 2001
Kadaster deel/nr: 
7800/12
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Delfzijl
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Delfzijl
X-Y coördinaat: 
257307 - 594696

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Dubbel WOONHUIS, gebouwd in 1931 naar een ontwerp van de Gebroeders de Boer, aannemers uit Delfzijl. Het dubbele, spiegelbeeldig vormgegeven huis is opgetrokken in een regionale Amsterdamse Schoolvariant. In 1938 liet de toenmalige eigenaar van de linker helft (Rijksweg 3) een berging bij zijn woning bouwen, en in 1986 de indeling veranderen. De hoofdentree werd toen verplaatst van de voorzijde naar de zijkant. De rechter helft (M. van Coehoornsingel 25) kreeg in 1956 een garage aan de achterzijde, die later is uitgebreid met een dwarsdeel. Bergplaats en garage vallen buiten de bescherming van rijkswege.

De dubbele woning maakt onderdeel uit van een uitbreidingsplan uit 1927, op grond waarvan in Delfzijl voor het eerst buiten de oude vestinggracht werd gebouwd. In deze woonwijk waren villa's, winkelbebouwing en eenvoudige burgerwoningen gepland. De luxere bebouwing werd langs de buitenkant gebouwd, met uitzicht op de voormalige vestinggracht. Dit dubbele huis met kleine voortuin is prominent gelegen op de hoek van de Rijksweg en M. van Coehoornsingel en markeert de entree naar de wijk.

Omschrijving

Dubbel WOONHUIS opgetrokken op een vlindervormige plattegrond in een gesinterde baksteen op een trasraam van donkere klinkers. Het centrale deel is twee bouwlagen hoog met wolfdak en beide zijvleugels zijn één bouwlaag hoog met schilddak. Het samengestelde dak, gedekt met een gesmoorde, zwarte verbeterde Hollandse pan, heeft ruime houten overstekken met rechthoekige goten en een gemetselde schoorsteen op de nok. De voorgevel (oost) wordt in tweeën gedeeld door een forse muurdam die iets boven de nok uittorent. Aan weerszijden van de dam een groot liggend venster met gemetselde bloembak ervoor; erboven een betonnen balkon met gemetselde borstwering, bereikbaar via openslaande balkondeuren; in het dakvlak een schuin geplaatste dakkapel met twee uitzetramen van blank glas-in-lood. De noordoostgevel heeft een staand venster, een gelakte houten deur met glas-in-lood deurlichten en een gemetselde stoep met granito bordes, tussen een smal hoekvenster en een klein venster van glas-in-lood; in het dakvlak een platte dakkapel met overstek en glas-in-loodvenster met twee zijlichten. De zuidoostgevel heeft dezelfde indeling, alleen is de deur vervangen door een venster en het glas-in-lood door blank glas, met uitzondering van het kleine glas-in-loodvenster links van de "deur". In de noordwestgevel een driedelig hoekvenster met roedenverdeling en blank glas-in-lood naast een terrasdeur met blank glas-in-lood deurlicht; ervoor een terras met gemetselde bloembak; een smal staand venster, een venster met zijlicht, beide met blank glas-in-lood. In het dakvlak twee dakkapellen met twee glas-in-lood uitzetramen. Een gemetselde muurdam, die doorloopt ter hoogte van de dakkapellen, scheidt het terras van rest van de gevel. De zuidwestgevel heeft dezelfde indeling, alleen is de terrasdeur vervangen door de originele voordeur (zonder glas-in-lood) en is het glas-in-lood uit de vensters vervangen door blank glas. Op de hoeken van de noordwest- en zuidwestgevel met de westgevel is een kleine bergplaats met deur (vernieuwd) en smal drieruits hoekvenster uitgebouwd onder een plat dak met overstek. In zowel de linker als rechter helft van de achtergevel (west) openslaande terrasdeuren onder een bovenlicht met uitspringende betonlatei en een driedelig venster (links met blank glas-in-lood); in het dakvlak een dubbele dakkapel met vier uitzetramen onder een ruime overstek.

In het INTERIEUR van de woning Coehoornsingel 25 zijn onder meer van belang: de deuren in de hal met glas-in-lood deurlicht waarop afgebeeld een deel van een stralende zon.

Het INTERIEUR van de woning Rijksweg 3 valt wegens volledige verbouwing buiten de bescherming.

Waardering

Dubbel woonhuis van algemeen belang vanwege architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde

- als voorbeeld van een dubbel woonhuis uit 1931

- als representant van de villabebouwing in de wijk

- vanwege de opvallende, expressieve vormgeving

- vanwege de markante hoekligging, als entree naar de wijk

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMenno van Coehoornsingel259934 GPDelfzijl
NeeRijksweg39934 PBDelfzijl

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
DELFZIJLB1877
DELFZIJLB1878

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeRegionale Amsterdamse schoolvariantinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Meergezinshuis

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19311931exactvervaardiging
19861986exactverbouwing

wijziging indeling Rijksweg 3

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Boer, Gebr. de ; Groningen IIaannemer / uitvoerder

hebben ook het ontwerp gemaakt