Onstwedde N 4440
Drouwenerstraat 4 A, 9503 AV te Stadskanaal
Drouwenerstraat 4, 9503 AV te Stadskanaal

Omschrijving

Voormalige DIRECTEURSVILLA met aangebouwde SCHUUR uit 1905, opgetrokken in Overgangsstijl met Chaletstijl elementen in gepleisterde baksteen op een trasraam van rode klinkers. Het samengestelde dak, grotendeels gedekt met een rode geglazuurde kruispan, heeft een goot op houten klossen en drie hoog opgemetselde schoorstenen op het zijvlak. De deels een en deels twee bouwlagen hoge villa heeft een fries van pleisterwerk en rode baksteen, decoratieve gevelbanden van rode baksteen en in de topgevels vakwerkdecoratie. De gevels worden geleed door H-vensters met getoogd bovenlicht met roedenverdeling en segmentboog van rode baksteen, en bakstenen onderdorpels.

De hoofdentree van de VILLA bevindt zich aan de noordoostzijde en bestaat uit een paneeldeur met deurlicht; een getoogd bovenlicht met roedenverdeling onder een segmentboog; een natuurstenen stoep (twee hoog). Links van de deur een gevelsteen met: 1905, G.H. v.d. S.; twee H-vensters. Op de verdieping een driedelig venster en een H-venster. In het dakvlak, een vanuit de gevel doorgetrokken platte houten dakkapel met drie ramen met roedenverdeling. Rechts van de entree een risalerend deel met topgevel met wolfeind en aangebouwde serre met plat dak (oorspronkelijk met houten balustrade). De houten serre heeft een basis van rode baksteen; in beide zijwanden drie ramen en aan de voorzijde vier ramen met in het midden een schuifdeur, alle met getoogd bovenlicht met geel glas en roedenverdeling. Boven de serre een paar openslaande balkondeuren met licht getoogde bovenlichten met roedenverdeling en segmentboog, en in de top een driedelig venster, waarvan de roedenverdeling in de beide zijramen later is verdwenen.

De voorgevel (noordwest) heeft een risalerend deel met wolfeind en driehoekige erker met gepleisterde borstwering. De erker, die op de hoeken wordt geaccentueerd door verticale bakstenen gevelbanden heeft aan beide zijden een H-venster en in het midden een driedelig venster; boven de erker een paar openslaande balkondeuren (met nieuwe deurlichten); in de top een venster met roedenverdeling tussen twee houten panelen. Links van het risalerende deel twee H-vensters en op de verdieping een driedelig venster. In het dakvlak een vanuit de gevel doorgetrokken platte houten dakkapel met drie ramen met roedenverdeling.

De zuidwestgevel heeft op de verdieping een H-venster. De rest van de gevel wordt in beslag genomen door een aanbouw (één bouwlaag hoog) onder een schilddak. De aanbouw heeft zowel aan de noordwest- als aan de zuidwestzijde een driedelig venster met driedelig getoogd bovenlicht met roedenverdeling en segmentboog, en bovenin het fries een keperboogvormig venster onder een steekkapje; aan de zuidoostzijde een H-venster met bovenlicht met roedenverdeling en rollaag.

De achtergevel (zuidoost) heeft een aangebouwd ACHTERHUIS met SCHUUR onder een plat dak, dat deels is vastgebouwd aan de zuidwestgevel. Het achterhuis heeft aan de zuidwestzijde een deur met deurlicht, en bovenlicht met rollaag en een gemetselde stoep met zijmuurtje (niet origineel); een venster met openslaande ramen en een H-venster, beide met rollaag. De zuidoostzijde heeft een deur met bovenlicht met roedenverdeling en rollaag, een klein H-venster met rollaag en een liggend venster (niet origineel). Op het platte dak een serre onder een plat dak, met vier ramen met decoratieve roedenverdeling en een deur, alle met bovenlicht met geel glas en roedenverdeling. Het dwarsgeplaatste schuurgedeelte met rode bakstenen lisenen heeft aan de zuidwestzijde twee deuren (niet origineel); aan de noordoostzijde een deur en een dubbel H-venster (niet origineel), beide met rollaag; aan de zuidooszijde een dubbel H-venster (niet origineel).

Het INTERIEUR valt wegens te ingrijpende verbouwingen buiten de bescherming van rijkswege.

Waardering

Villa met aangebouwd achterhuis en schuur van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een directeursvilla uit 1905 in Overgangsstijl met Chaletstijl elementen

- vanwege de opvallende detaillering en ornamentiek