516227 - Begraafplaatscomplex met woning
Onstwedde V 25
Bij Unikenstraat 46, 9501 XE te Stadskanaal

FAMILIEBEGRAAFPLAATS met BEGRAAFPLAATSHEK uit omstreeks 1859.

De FAMILIEBEGRAAFPLAATS is verhoogd gelegen op een zandrug en is in de vorm van een hart aangelegd. De begraafplaats wordt omgeven door zowel loof- als naaldbomen. Centraal staat het oudste en meest bijzondere graf van de oprichter Jan Uniken uit 1859. De sokkel is opgebouwd uit een vierkante aangesmeerde plint waarop een hoge vierkante natuurstenen bovenbouw met tekst, bekroond met een natuurstenen vaas. Aan de voorzijde staat geschreven `Rustplaats van den heer Jan Uniken, veen- en landeigenaar te Wildervank', aan de linkerzijde `Geboren den 26 october 1783', aan de rechterzijde `Overleden den 2 februari 1859' en aan de achterzijde het familiewapen. Rondom dit graf zijn paden en staande en liggende grafstenen gegroepeerd in het groen. De stenen zijn van natuursteen en meestal voorzien van een ijzeren hekwerk. Aan de rechterzijde staat een bankje van gietijzer en hout. Voor de begraafplaats liggen drie perken waarin diverse bomen waarvoor een pad, met aan weerszijden beuken en eiken, dat wordt afgesloten door een hek.

Het BEGRAAFPLAATSHEK bestaat uit vier gietijzeren rechthoekige pijlers met cannelures die op een betonnen vloer zijn geplaatst. De pijlers worden bekroond met gietijzeren vazen. Het hekwerk is opgebouwd uit stijlen en regels, opgevuld met decoratieve patronen. Centraal twee openslaande delen.

Familiebegraafplaats met begraafplaatshek van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een familiebegraafplaats aangelegd in het derde kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de eenvoudige, maar fraaie aanleg en bijzondere zerken

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel begraafplaats als hek

- vanwege de uniciteit van dit type complex in de provincie Groningen

- vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met de overige complexonderdelen

- vanwege de fraaie, verhoogde ligging in het open landschap

- wegens de invloed van de familie Uniken op de ontwikkeling van Stadskanaal.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats Algemene begraafplaats Familiebegraafplaats Uniken

Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Particuliere begraafplaats

Uniken, J. ; Groningen II