516227 - Begraafplaatscomplex met woning
Onstwedde V 25
Bij Unikenstraat 46, 9501 XE te Stadskanaal

LAAN met TOEGANGSHEK uit omstreeks 1859.

De zeer lange LAAN bestaat uit een zandpad met aan weerszijden eiken. Alleen het eerste deel is verhard. Aan het begin van de laan bevindt zich een TOEGANGSHEK, dat is verbreed. Het hek bestaat uit vier gietijzeren rechthoekige pijlers met cannelures die op een betonnen vloer zijn geplaatst. De pijlers worden bekroond met decoratieve elementen. Het eenvoudige ijzeren hekwerk is opgebouwd uit stijlen en regels, bekroond met pieken. Centraal twee openslaande delen.

Laan met toegangshek van algemeen belang:

- als voorbeeld van een laan met toegangshek uit het derde kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid

- vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met de overige complexonderdelen