516245 - Sluizencomplex
Onstwedde B 10161
Hoofdstraat 89, 9501 CP te Stadskanaal

Omschrijving

Voormalige SLUISWACHTERSWONING met aangebouwde SCHUUR opgetrokken in een rode baksteen op een uitspringend trasraam van donkere klinkers, afgezet met een geglazuurde rand. De gevels zijn verlevendigd met gevelbanden van oranje steen. Het samengestelde dak met wolfeinden, gedekt met een grijze muldenpan, heeft strakke windveren, drie pirons op de nokeinden en een goot met houten klossen, deels steunend op blokjes van oranje baksteen. De hoofdentree bevindt zich aan de voorzijde (zuidwest) en bestaat uit een paneeldeur met twee deurlichten met aan de Art Nouveau verwant smeedwerk, een bovenlicht met geschilderd glas-in-lood motief onder een gepleisterde latei; voor de deur een gemetselde stoep (drie treden) met bordes met zandgele tegels met decoratief patroon. Links van de entree een T-venster met vierruits bovenlicht en latei. Rechts van de entree een risalerend deel met T-venster met drieruits bovenlicht met latei, en in de topgevel een paar openslaande ramen; aan de noordoostkant van het risalerende deel een H-venster met latei.

De zuidoostgevel heeft vier T-vensters met latei, een paneeldeur met twee deurlichten en een bovenlicht met latei, en een koekoek met tweeruits keldervenster en een ijzeren rooster. De noordwestgevel heeft een T-venster met vierruits bovenlicht, dubbele paneeldeuren (1953) met erboven een later dichtgemetseld rond venster met sluitstenen van oranje steen; in de topgevel een paar openslaande ramen met drieruits bovenlicht en latei.

De achtergevel heeft twee paar openslaande ramen met drieruits bovenlichten en een latei en in de topgevel een ijzeren roosvenster.

Aan de achtergevel een aangebouwde SCHUUR opgetrokken in een roodbruine baksteen onder een zadeldak met een zwarte Friese golfpan, een goot op gemetselde klossen en strakke windveren. In de noordwestgevel twee getoogde ijzeren zesruitsvensters en in de zuidoostgevel een getoogd ijzeren zesruits venster, een ijzeren roosvenster en een schuurdeur met rollaag en gemetselde stoep.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in het voormalige kantoor de houten lambrizering; in de kamer de houten schouw en vensterbanken.

Sluiswachterswoning van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van een sluiswachterswoning uit het begin van de 20ste eeuw