516245 - Sluizencomplex
Onstwedde C 12760
Sluisstraat 149, 9581 JH te Musselkanaal

Omschrijving

De één verdieping hoge, deels onderkelderde SLUISWACHTERSWONING op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen (achtergevel later gepleisterd) en wordt gedekt door een wolfdak waarop niet-originele pannen; houten goot op ijzeren klossen; houten kroonlijst aan de voorzijde; strakke houten windveren; twee gemetselde schoorstenen op de nok, één met kap; niet-originele dakkapel (1960) aan de zuidoostzijde. De gevels worden geleed door H-vensters met tweeruits bovenlicht en zesruits vensters, alle onder strek.

In de voorgevel (zuidwestzijde) twee getoogde H-vensters, waartussen een getoogde nis waarin een houten tarievenbord met glas, waarboven twee getoogde tweeruits zaadvensters onder strek; aan de rechterzijde een getoogd H-venster. De entree bevindt zich aan de rechterzijde van de voorgevel in een inpandig portiek; getoogde ijzeren latei (twee hoekprofielen) onder strek, die aan de rechterzijde wordt gedragen door een gietijzeren kolom met cannelures op een gemetseld basement, niet-origineel hekwerk aan de rechterzijde. De entree bestaat uit een niet-originele deur met getoogd tweeruits bovenlicht. Rechts van de entree een getoogd zesruits venster.

In de noordwestgevel links een niet-origineel venster (oorspronkelijk vierruits), vier zesruits vensters (oorspronkelijk drie) en een getoogd H-venster.

In de achtergevel (noordoostzijde) een houten deur met tweeruits bovenlicht, een staand venster en twee getoogde drieruits zaadvensters waartussen een klein T-venster. Aan de rechterzijde de niet-originele platte aanbouw (niet beschermd).

In de zuidoostgevel een houten deur waarin glas met tweeruits bovenlicht waarvoor een roodbakstenen stoep; aan de linkerzijde een getoogd zesruits venster en een klein staand venster onder rollaag; aan de rechterzijde een keldervenster onder rollaag en twee zesruits vensters.

In het INTERIEUR is ondermeer van belang: het houten loket in de hal.

Sluiswachterswoning van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een sluiswachterswoning uit het derde kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de traditionele vormgeving en detaillering

- vanwege de redelijke mate van gaafheid