Onstwedde T 1155
Kampweg 2, 9591 VC te Onstwedde

Omschrijving

De deels één deels twee verdiepingen hoge, gedeeltelijk onderkelderde VILLA (1939, Interbellum-architectuur) met aangebouwde GARAGE op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in gele baksteen op een trasraam van gesinterde baksteen en wordt gedekt door een samengestelde overkragende kap waarop opnieuw verbeterde Hollandse pannen; drie dakkapellen onder plat overkragend dak, aan de voorzijde één met zesruits venster, aan de achterzijde twee met tweedelig venster; twee gemetselde schoorstenen; overkragende houten goot. De gevels worden geleed door liggende en staande samengestelde vensters deels met glas-in-lood en onderdorpels van zwarte tegels.

Het naar voren springende geveldeel van de voorgevel (noordzijde) is doorgetrokken tot aan de onderdorpels van de vensters op de eerste verdieping. Aan de voorzijde van dit geveldeel een liggend tweedelig venster waarboven de naam `De Kamp', de entree, een staand en een tweedelig venster en een brievenbus van bruine geglazuurde steen. De entree onder een halfronde betonnen luifel bestaat uit een tweedelige halfronde houten deur waarin gekleurd glas-in-lood; twee treden hoge gemetselde stoep met aan de rechterzijde een houten bankje met aan weerszijden een hoge gemetselde bloembak. Aan de linkerzijde van dit geveldeel een staand venster; aan de rechterzijde een staand venster. In het terugliggende geveldeel dat deels is beschoten op de eerste verdieping een liggend driedelig venster en een staand venster. In het terugspringende geveldeel aan de rechterzijde een gladde houten deur waarin gekleurd glas-in-lood waarvoor een twee treden hoge gemetselde stoep met aan de rechterzijde een hoge gemetselde bloembak. Rechts van de deur een staand venster en twee halfronde houten garagedeuren onder rollaag.

In de oostgevel in het linker geveldeel een driedelig liggend venster waarboven een staand tweedelig venster. In het rechter naar voren springende geveldeel aan de voorzijde centraal een stalen terrasdeur met stalen roedenverdeling en zijlichten met stalen roedenverdeling; gemetseld terras waarvoor een twee treden hoge stoep met aan de linkerzijde één en aan de rechterzijde twee gemetselde bloembakken. Van zowel de linker- als rechterzijde van dit geveldeel is de top beschoten; aan elke zijde een venster met stalen roedenverdeling.

In het risalerende geveldeel van de achtergevel (zuidzijde) een driedelig liggend venster waarboven een loggia met gemetselde borstwering afgezet met donkere tegels, een houten vloer en drie houten balkondeuren; aan zowel de linker- als rechterzijde een staand venster. In de geveldelen aan weerszijden van het risaliet een driedelig liggend venster. In het meest linkse naar voren springende geveldeel (garage) centraal een houten paneeldeur met vierruits venster met aan weerszijden een klein vierruits venster.

In de westgevel drie kleine vierruits vensters.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de indeling van de plattegrond (centrale hal waaromheen kamers zijn gegroepeerd), de verlichting ontworpen door een ingenieur van Philips, de drinkwaterfilterinstallatie, de houten Bruynzeel-deuren met omlijsting, in de entreehal de gele tegellambrizering met zwarte banden en de oranje/zwarte tegelvloer, in de centrale hal de gekamde bruin/oranje lambrizering, de houten bordestrap, in de woonkamer en salon het plafond met halfronde hoeken, de houten suitedeuren met glas-in-lood, de schouw van bruin/rode steen met bankje, in de keuken de Bruynzeel-keuken van Piet Zwart met keukenblok, pannenrek, schouw en kastenwand, de gele tegellambrizering afgezet met een zwarte kraal, in het kantoor de houten kast, in de garage het balkenplafond en de pomp, op de eerste verdieping in de hal de gekamde lambrizering en het plafond met geometrisch patroon, in de twee slaapkamers de kasten, de wastafels en de plafonds met geometrisch patroon, op zolder achter de beschoten kap de schuilkamer.

Waardering

Villa met aangebouwde garage van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa uit 1939 in de provincie Groningen in Interbellum-architectuur

- vanwege de opvallende vormgeving en sobere detaillering