Onstwedde B 7377
Hoofdstraat 91, 9501 CP te Stadskanaal

Inleiding

VILLA gebouwd omstreeks 1905 in opdracht van H. Holtman waarin Um-1800 elementen zijn te herkennen. In 1920 werd door architect Wasscher een verdieping op het pand geplaatst. In de loop der tijd is een nieuw raam in de achtergevel geplaatst. De schuur gelegen aan de linkerzijde van de woning komt wegens zeer slechte bouwkundige staat niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

De villa is gelegen op een ruim rechthoekig perceel op de hoek van de Hoofdstraat en de Amerikalaan tegenover de Buinersluis. Het perceel wordt aan de voor- en rechterzijde van de openbare weg gescheiden door een uit omstreeks 1905 stammend eenvoudig ijzeren HEK op een laag roodbakstenen muurtje. Aan weerszijden van de villa staat een linde.

VILLA bestaande uit een VOORHUIS en ACHTERHUIS.

Het twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde VOORHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een bezande bruine baksteen op een gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een schilddak waarop geglazuurde bruine kruispannen; overkragende houten goot op klossen; twee houten schoorstenen bekroond met koperen bal; gepleisterde gevelbanden; aan de voorzijde gepleisterde hoekpilasters. De gevels worden geleed door getoogde H-vensters met gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten onder een segmentboog met gepleisterde aanzet- en sluitsteen op de begane grond en staande tweedelige vensters waarin gekleurd glas-in-lood op de eerste verdieping onder een strek met gepleisterde aanzet- en sluitsteen.

De entree in segmentboogvormige portiek bevindt zich in het middenrisaliet van de voorgevel (zuidwestzijde) die boven de gootlijst is doorgetrokken en wordt bekroond met een houten fronton. De entree bestaat uit twee houten paneeldeuren waarin gekleurd glas-in-lood waarvoor gietijzeren panelen met een getoogd bovenlicht waarin gekleurd glas-in-lood; twee treden hoge hardstenen stoep met aan weerszijden een gepleisterde muur. Boven de entree een gepleisterd balkon dat rust op grote gepleisterde consoles; twee openslaande houten paneeldeuren waarin gekleurd glas-in-lood onder strek; aan weerszijden een gepleisterde pilaster. Aan weerszijden van het risaliet twee H-vensters en twee tweedelige vensters.

In de noordwestgevel twee H-vensters en twee tweedelige vensters.

Aan de achtergevel (noordoostzijde) is het achterhuis aangebouwd.

In de zuidoostgevel een H-venster, een tweedelig venster, een vierdelig venster onder strek en een getoogd tweedelig keldervenster met diefijzers.

Het ACHTERHUIS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een bruine bezande steen op een gepleisterd trasraam en wordt gedekt door schilddak waarop oranje Tuiles du Nord; houten kroonlijst. De gevels worden geleed door gemetselde pilasters en H- en T-vensters onder strek.

In de noordwestgevel aan de linkerzijde twee pilasters en een samengesteld T-venster. Aan de rechterzijde een rechthoekige serre onder plat dak met overkragende houten goot op klossen; H-vensters met gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten onder een segmentboog met gepleisterde aanzet- en sluitsteen. Aan de voorzijde van de serre centraal twee openslaande houten serredeuren waarin glas met getoogd bovenlicht waarin gekleurd glas-in-lood waarvoor een twee treden hoge stoep met aan weerszijden een gepleisterd muurtje en een H-venster. Aan zowel de linker- als rechterzijde van de serre twee H-vensters.

De achtergevel (noordoostzijde) wordt geleed door vier pilasters. Aan de linkerzijde een houten paneeldeur waarin glas met tweedelig bovenlicht onder een strek; twee treden hoge gepleisterde stoep; klein venster met diefijzer onder rollaag. Centraal een houten paneeldeur waarin gekleurd glas-in-lood met tweedelig bovenlicht waarin gekleurd glas-in-lood onder een strek; drie treden hoge gepleisterde stoep met aan weerszijden een muurtje. Aan de rechterzijde een samengesteld T-venster onder strek.

In de zuidoostgevel drie pilasters, twee H-vensters en een zesruits venster.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de vrij originele indeling, de houten paneeldeuren met op de eerste verdieping gekleurd glas-in-lood, de balkenplafonds met geometrische motieven, in de hal de houten tochtdeur met boven- en zijlichten waarin gekleurd glas-in-lood, de houten paneellambrizering en de houten bordestrap, in de voor- en achterkamer de houten suitedeuren waarin geëtst glas, de houten vloer, de blinden en vensterbanken, de houten schouw met tegelwand, op de eerste verdieping in de hal de hoge houten paneellambrizering.

Villa met hek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa uit het eerste kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen met Um-1800 elementen

- vanwege de traditionele vormgeving en bijzondere detaillering

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur