Wildervank E 2630
Handelsstraat 59, 9501 EW te Stadskanaal

Inleiding

WINKELWONING met aangebouwd PAKHUIS gebouwd omstreeks 1914 als grossierderij met woonhuis waarin Art-Nouveau elementen zijn te herkennen. In 1939 (twee woningen en winkel) en 1992 (horeca-functie) werd de plattegrond enigszins gewijzigd. Momenteel is weer een winkel in het pand gehuisvest. De schuur aan de achterzijde is in de loop der tijd verdwenen.

De winkelwoning met pakhuis is gelegen in het oude centrum van Stadskanaal op de hoek van de Handelsstraat en de Barkelastraat tegenover het kanaal.

WINKELWONING met aangebouwd PAKHUIS.

De deels één, deels twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde WINKELWONING op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen; het winkelgedeelte wordt geaccentueerd middels een natuurstenen trasraam. De winkelwoning wordt gedekt door een samengestelde kap waarop zwarte platte Friese pannen; houten goot op klossen; gemetselde hoge schoorsteen op het dakvlak aan de zuidzijde; drie houten dakkapellen onder plat dak met zesruits venster, twee aan de voorzijde, één aan de noordzijde, niet-originele dakkapel aan de oost- en zuidzijde. De gevels worden geleed door tweedelige vensters onder diverse gemetselde bogen met gepleisterde aanzetstenen.

De entree van de winkel bevindt zich in de schuine zijde aan de noordwestzijde en is doorgetrokken boven de gootlijst en wordt beëindigd met een gemetselde balustrade met op de hoeken een halfronde pijler afgedekt met natuursteen. De entree bestaat uit een houten paneeldeur waarin glas met halfrond drieruits bovenlicht. Boven de entree twee H-vensters met halfrond drieruits bovenlicht.

In de voorgevel (westzijde) twee korfboogvormige winkelramen, de linker met achtruits bovenlicht en de rechter driedelig met in de bovenlichten gekleurd glas-in-lood; boven de vensters vlakken van gele verblendsteen waarin met groene baksteen de woorden `WIJNEN' en `LIKEUREN'. Op de eerste verdieping twee driedelige segmentboogvormige venster met in de bovenlichten roedenverdeling.

In de noordgevel in het rechtergeveldeel een korfboogvormig winkelraam met negenruits bovenlicht waarboven een vlak van gele verblendsteen waarin met groene baksteen geschreven `SIGAREN'. Op de eerste verdieping drie H-vensters onder één gemetselde segmentboog, een H-venster met drieruits bovenlicht en in het dakvlak een gemetselde pijler met gepleisterde halfronde top. Het linkergeveldeel heeft een lagere gootlijst met op de hoek een gemetselde pijler met gepleisterde halfronde top. In dit geveldeel bevindt zich de entree van de woning, die bestaat uit twee houten paneeldeuren waarin glas met boven- en zijlichten waarin roeden en gekleurd glas-in-lood; natuurstenen brievenbus. Boven de entree een rond venster onder rollaag met gepleisterde aanzetstenen. Links van de entree is de gootlijst lager; getoogd H-venster met drieruits bovenlicht.

Het pakhuis is tegen de achtergevel (oostzijde) aangebouwd. In de achtergevel een niet-originele deur.

In de zuidgevel in het linkergeveldeel drie getoogde H-vensters met drieruits bovenlichten (de linker met gekleurd glas-in-lood) waarboven twee getoogde T-vensters met drieruits bovenlicht. In het rechtergeveldeel drie getoogde T-vensters met drieruits bovenlicht.

Het één verdieping hoge, onderkelderde, aangebouwde PAKHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen en wordt gedekt door een afgeknot zadeldak waarop zwarte platte Friese pannen; strakke houten windveren; goot op klossen; in het noordelijk dakvlak een dakkapel beëindigd met gemetselde pijlers waarin twee houten deuren waarin glas waarboven een hijsbalk.

In de noordgevel twee deuren met vierruits venster en vierruits bovenlicht, drie tweedelige vensters met roedenverdeling, twee houten deuren waarin glas met vijfruits bovenlicht, een tweedelig venster met drieruits bovenlicht en vier drieruits keldervensters met diefijzers, alle onder strek.

Aan de achtergevel (oostgevel) is de oude schuur verdwenen; niet-originele deur; in de top een getoogd zesruits venster onder rollaag.

In de zuidgevel links een aangebouwde schuur onder plat dak waarop een niet-originele balustrade; aan de linkerzijde een opgeklampte houten deur met drieruits bovenlicht en een getoogd venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling, alle onder rollaag. Rechts in de zuidgevel een opgeklampte houten deur.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren en vensters met decoratieve houten omlijsting, de stucplafonds in de winkel en woonkamer, in de woonkamer de zwart marmeren schouw en de houten vensterbanken, in de hal de houten tochtdeuren met boven- en zijlichten waarin geëtst glas, de granieten vloer, de wit/bruine tegellambrizering en de houten trap.

Waardering

Winkelwoning met aangebouwd pakhuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een winkelwoning met pakhuis uit het eerste kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen met Art-Nouveau elementen

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering van de winkelwoning

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de zeldzaamheidswaarde van dit type gebouw in de provincie Groningen

- vanwege de markante ligging in het oude centrum van Stadskanaal.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning grossierderij met woonhuis en aangebouwd pakhuis