Onstwedde B 7760
Oosterstraat 73, 9502 EG te Stadskanaal

Inleiding

SLACHTHUIS met aangebouwde SCHUUR, ontworpen in 1925, waarschijnlijk door de toenmalige gemeentearchitect O. Linzel. Het oorspronkelijk als openbaar slachthuis gebouwde pand is vormgegeven in een kubistisch expressionistische bouwtrant. Sinds ongeveer 1984 is het pand in gebruik als particulier slachthuis en is de plattegrond iets gewijzigd en hebben er enkele wijzigingen in de gevels plaatsgevonden. Het schuurgedeelte is later verlengd met een garage. Als geheel hebben deze ingrepen het aanzicht niet op storende wijze aangetast. Bij het slachthuis is later een vrijstaande schuur gebouwd die buiten de bescherming valt. Het slachthuis is nog een van de weinig overgebleven voorbeelden in de provincie, die nog in gebruik zijn.

Het pand is iets teruggerooid gelegen op de hoek van de Oosterweg en de weg naar de voormalige gasfabriek. Bij het pand staan drie groene beuken.

Omschrijving

SLACHTHUIS met schuur opgetrokken in decoratief gemetselde bruine baksteen op een trasraam van rood-bruine, verticaal gemetselde klinkers. Het pand bestaat uit een aantal bouwvolumes van verschillende hoogte onder plat dak, met een hoekschoorsteen aan de voorzijde. De gevels worden geleed door dubbele en enkele vensters met horizontale roedenverdeling, die aan de bovenzijde worden afgesloten door een over alle gevels doorlopende, verticaal gemetselde gevelband van rood-bruine baksteen. De verspringende voorgevel (zuidwest) heeft twee dubbele vensters met roedenverdeling, en twee later dichtgemetselde deuropeningen. In het erachter, erboven uitstekende deel van de hogere volumes een viertal smalle, liggende vensters. De noorwestgevel heeft een dubbel venster met roedenverdeling en twee, later deels dichtgezette, dubbele vensters met tweeruits bovenlichten (oorspronkelijk drie vensters).

In de zuidoostgevel bevinden zich in het midden hoge dubbele houten deuren met twee deurlichten onder een grindbetonnen luifel steunend op twee halfrond gemetselde muurpijlers met verticale decoratieve band van grindbeton. Aan weerszijden van deze entree een staand drieruits venster. In de iets terugliggende zuidoostgevel een vernieuwde deur onder een gepleisterde betonlatei met aan de rechterzijde een halfrond gemetselde muurpijler met betondecoratie, en erboven een smal liggend venster.

De achtergevel (noordoost) heeft een dubbel venster met roedenverdeling, en klein venster (niet origineel) en een deur (oorspronkelijk een dubbel venster). Het hogere bouwvolume heeft aan de achterzijde bovenin een driedelig venster met horizontale roeden.

Aan de achterzijde van dit volume is de SCHUUR gebouwd onder een plat dak. De zuidoostgevel van de schuur heeft een dubbel venster, twee deuren en een klein smal venster, en garagedeuren (niet oorspronkelijk). De noordwestgevel van de schuur was niet zichtbaar.

Het INTERIEUR valt wegens wijzigingen van de plattegrond buiten de bescherming van rijkswege.

Waardering

Slachthuis met aangebouwde schuur van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een klein slachthuis uit 1925

- vanwege de opvallende, kubistische vormgeving