Wildervank D 1179
Scheepswerfstraat 38, 9501 NR te Stadskanaal

Inleiding

OLDAMBTSTER BOERDERIJ gebouwd in 1891 in opdracht van J.G. Slim onder supervisie van architect Bril uit Wildervank in een Eclectische stijl. In 1948 werd het voorhuis verbouwd tot twee woningen. Aan weerszijden van het voorhuis werd een dakkapel geplaatst, het balkon werd vernieuwd en de rechtergevel werd opnieuw ingedeeld. Vanaf 1984 doet het pand niet meer dienst als boerderij. De bijschuur, gelegen aan de achterzijde van de boerderij, komt wegens teveel verbouw niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

De boerderij is fraai gelegen aan het Stadskanaal op een rechthoekig perceel. Het perceel wordt van de openbare weg gescheiden door een eenvoudig uit omstreeks 1891 stammend ijzeren HEK. Aan de voorzijde van de boerderij staan twee monumentale kastanjebomen.

OLDAMBTSTER BOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS en SCHUUR.

Het één verdieping hoge, deels onderkelderde VOORHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen op een gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop zwarte platte Friese pannen; houten kroonlijst; gemetselde schoorsteen op de nok, twee niet-originele schoorstenen; niet-originele dakkapel aan zowel de linker- als rechterzijde. De gevels worden geleed door getoogde H-vensters onder strek.

De entree bevindt zich in het middenrisaliet van de voorgevel (zuidwestzijde) en wordt omlijst door gepleisterde pilasters met fantasiekapiteel. De entree bestaat uit twee openslaande houten paneeldeuren waarin glas waarvoor decoratieve gietijzeren panelen met getoogd bovenlicht waarin geel glas; vijf treden hoge hardstenen stoep; links van de entree twee gevelstenen waarin `O.A.S. 19' en `J.G.S. 18' en rechts twee gevelstenen waarin `G.H. 18' en `W.D.P. 91'. Boven de entree een niet-origineel betonnen balkon (1948) met ijzeren balustrade waarachter een tweedelig venster. Aan weerszijden van de entree twee H-vensters, twee getoogde zaadvensters en twee getoogde keldervensters met diefijzer.

In de noordwestgevel een T- en een H-venster en twee getoogde keldervensters.

De schuur is tegen de achtergevel (noordoostzijde) van het voorhuis aangebouwd.

In de zuidoostgevel een H- en een T-venster en getoogde nissen in het trasraam.

De SCHUUR is opgetrokken in bruine baksteen op een naar voren springend gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop niet-originele dakpannen; gemetselde muurdammen; zinken goot; strakke houten windveren; muurankers. De gevels worden geleed door gemetselde muurdammen en getoogde zesruits vensters onder een geel bakstenen rollaag en onderdorpel.

In de voorgevel (zuidwestzijde) aan de linkerzijde twee getoogde opgeklampte houten schuurdeuren waarin een kleine deur onder een latei en rollaag; vlechtwerk.

In de noordwestgevel veertien getoogde zesruits vensters en vijftien muurdammen.

In de achtergevel (noordoostzijde) een dubbele getoogde opgeklampte houten deeldeur waarin een kleine deur onder een latei en rollaag, een opgeklampte houten staldeur met getoogd zesruits bovenlicht onder rollaag en twee opgeklampte houten staldeuren met getoogd drieruits bovenlicht onder rollaag, twee niet-originele kleine vensters, twee getoogde zesruits vensters en vijf getoogde zesruits zaadvensters.

In de zuidoostgevel in de voorzijde van de eerste krimp een getoogd H-venster onder rollaag, in de zijgevel twee getoogde H-vensters onder rollaag en een houten paneeldeur waarin gietijzeren panelen met getoogd bovenlicht onder rollaag waarvoor een twee treden hoge gietijzeren stoep; houten kroonlijst. In de voorzijde van de tweede krimp een getoogd H-venster, in de zijgevel muurdammen, vier getoogde H-vensters (1948) met geschilderd glas-in-lood in de bovenlichten, een houten paneeldeur met getoogd bovenlicht (1948) waarvoor een stoep en zeven getoogde zesruits schuurvensters.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren, in de voorkamers en de hal het stucplafond, de houten blinden en de houten schouw waarboven gestucte pilasters, in de hal de halfronde boog met stucwerk.

Waardering

Oldambtster boerderij met hek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een Oldambtster boerderij uit 1891 in de provincie Groningen

- vanwege de bijzondere vormgeving en detaillering