Onstwedde C 7304
Schoolstraat 107, 9581 GE te Musselkanaal

Inleiding

WINKELWONING gebouwd omstreeks 1890 in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant waarin Eclectische elementen zijn te herkennen. Het winkelgedeelte is gebouwd als manifecturenwinkel. Tegenwoordig doet het pand dienst als woonhuis. In 1978 werd de aanbouw aan de achterzijde (waarin een toilet) afgebroken en werden in de schuur een toilet en douche ingebouwd. Het pand is gelegen aan het Musselkanaal op een smal rechthoekig perceel.

Omschrijving

De één verdieping hoge, deels onderkelderde WINKELWONING op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruin/rode baksteen op een gepleisterd trasraam; het winkelgedeelte heeft een trasraam van klinkersteen; muurankers. Het pand wordt gedekt door een schilddak met wolfeind waarop zwarte platte Friese pannen; houten gootlijst; niet-originele schoorsteen; niet-originele goten. De gevels worden geleed door getoogde H- en T-vensters.

Het winkelgedeelte bevindt zich rechts in de voorgevel (zuidwestzijde); decoratieve houten omlijsting. Centraal in dit geveldeel de entree in portiek, die bestaat uit een houten paneeldeur waarin glas met bovenlicht; aan weerszijden in de zijgevels van de portiek een smal staand venster; aan weerszijden een H-venster. In het linkergeveldeel twee H-vensters onder segmentboog met diamantkop als sluit- en aanzetsteen en boogtrommel waarin gekleurde tegels. Centraal is de gevel doorgetrokken boven de gootlijst en wordt bekroond met een halfrond gemetseld fronton; twee houten paneeldeuren waarin glas met aan weerszijden een zaadvenster onder segmentboog met diamantkop als sluit- en aanzetsteen en boogtrommel waarin gekleurde tegels.

In de noordwestgevel een tweedelig getoogd venster, twee T-vensters en een keldervenster met diefijzer, alle onder rollaag. Rechts in de gevel een H-venster omlijst met gemetselde pilasters, onder een segmentboog met diamantkop als sluitsteen en boogtrommel waarin gekleurde tegels.

De achtergevel is vanaf de openbare weg niet te zien.

In de zuidoostgevel een H-venster omlijst met gemetselde pilasters. Aan de voorzijde van de krimp een smal H-venster onder rollaag; aan de zijkant drie T-vensters onder rollaag.

Winkelwoning van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een winkelwoning uit het vierde kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de eenvoudige, traditionele vormgeving en opvallende detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur