Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516271
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82771/159
Kadastrale aanduiding
Onstwedde E 4246
Dorpsstraat 24, 9591 AT te Onstwedde

Omschrijving

Inleiding

OLDAMBTSTER BOERDERIJ (Westerwoldse type) gebouwd in 1884 in opdracht van H.J. Migchels en W. Stikker in een Ambachtelijk-traditionele stijl. Voor de bouw zijn onderdelen gebruikt van een Saksische boerderij. Voor de oorlog hebben twee gezinnen in de boerderij gewoond, waardoor de indeling is gewijzigd. Vanaf 1978 is het pand niet meer in gebruik als boerderij.

De boerderij is gelegen in het centrum van Onstwedde op een langwerpig perceel en is één van de weinig overgebleven boerderijen aan de Dorpsstraat. Het perceel wordt aan de voorzijde van de openbare weg gescheiden door een beukenhaag, waarachter twee linden staan. Aan de linkerzijde bevindt zich een boomgaard.

Omschrijving

De één verdieping hoge OLDAMBTSTER BOERDERIJ op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een wolfdak waarop rode Hollandse pannen met aan de voorzijde zwarte Hollandse pannen; gemetselde schoorsteen op de nok; houten kroonlijst; voorhuis gietijzeren goot, schuur niet-originele goot; strakke houten windveren; muurankers. De gevels van het voorhuis worden geleed door H-vensters onder strek.

De entree bevindt zich centraal in de symmetrische voorgevel (westzijde) en bestaat uit een houten paneeldeur met bovenlicht omlijst met houten pilasters en kroonlijst; twee treden hoge gemetselde stoep; links van de entree in baksteen gegraveerd `H.J.M. 18' en rechts `W.H.S. 84'. Aan weerszijden van de entree twee H-vensters en boven de entree vijf tweeruits zaadvensters onder strek.

In de noordgevel van het voorhuis een H-venster en een opgeklampte houten deur met tweeruits bovenlicht onder strek. In de voorzijde van de krimp een H-venster onder rollaag. In de zijgevel van de schuur twee niet-originele vensters waartussen twee vierkante vensters onder rollaag.

In de achtergevel (oostzijde) van de schuur links dubbele opgeklampte houten schuurdeuren onder houten latei en rollaag, een opgeklampte houten staldeur met tweeruits bovenlicht onder rollaag, een niet-origineel vierruits venster en staldeur (houten latei en rollaag van originele schuurdeuren nog aanwezig). Boven de deuren twee vierruits vensters onder rollaag waartussen niet-originele luiken.

In de zuidgevel een zesruits venster, een opgeklampte houten deur onder rollaag, een getoogd vierruits venster onder rollaag, een niet-origineel klein venster en niet-originele schuurdeur en twee getoogde vierruits vensters onder rollaag. Aan de voorzijde van de krimp een zesruits venster onder strek. In de zijgevel van het voorhuis een H-venster.

Het INTERIEUR komt wegens verbouw niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Waardering

Oldambtster boerderij van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een Oldambtster boerderij uit 1884 in de provincie Groningen

- vanwege de traditionele vormgeving en detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de zeer beeldbepalende ligging aan de dorpsstraat

- als herinnering aan de vele boerderijen die ooit aan de Dorpsstraat hebben gestaan.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1884
1884
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Oldambtster boerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Stikker, W. ; Groningen II
opdrachtgever
Migchels, H.J. ; Groningen II
opdrachtgever