Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516272
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82771/162
Kadastrale aanduiding
Onstwedde S 1036
Veenhuizen 19, 9591 TG te Onstwedde

Omschrijving

Inleiding

BOERDERIJ van het Westerwoldse type opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, volgens een gevelsteen gebouwd in 1878. In 1938 liet de toenmalige eigenaar de schuur verlengen met drie vakken. Sindsdien hebben er nog enkele wijzigingen aan het pand plaatsgevonden, waaronder de bouw van een douche met wc in de schuur. Aan de overzijde van de boerderij ligt een varkensschuur, die na inwaaiing in 1973 weer herbouwd is, en derhalve buiten de bescherming valt.

De boerderij, die met de nokrichting evenwijdig aan de straat is geplaatst, is zeer markant gelegen in de bocht van de weg van Stadskanaal naar Onstwedde. Een boomsingel van berken vormt aan de achterzijde de begrenzing van het boerderijterrein.

Omschrijving

Westerwoldse BOERDERIJ met aan weerszijden een krimp, waarvan het voorhuis is opgetrokken in een bruine baksteen en de schuur in een roodbruine baksteen. Het voorhuis met asymmetrische topgevel met topschoorsteen, is gedekt met een nieuwe pan en de schuur met wolfeind deels met een rode Hollandse pan, deels met een nieuwe pan.

Het VOORHUIS heeft aan de oostzijde vier zesruits vensters en vier tweeruits zaadvensters en aan de zuidzijde (topgevel) drie zesruits vensters, waarvan twee kortere die de opkamer markeren, en een tweeruits zaadvenster. Al deze vensters hebben ronde schouders met een rollaag en houten onderdorpels. De westgevel heeft twee originele keldervensters met diefijzer en verder drie vensters, een deur en in het dakvlak een dakkapel (alle niet origineel).

Het SCHUURgedeelte heeft in de krimp in de oostgevel een vernieuwde deur met een bovenlicht met ronde schouders en rollaag, licht getoogde dubbele houten deeldeuren, en een getoogd ijzeren zesruits venster. Rechts van de deur het bouwjaar en de initialen van de opdrachtgevers (18 B.I.W. en I.H.H. 78). Verder in de oostgevel vijf ijzeren schuurvensters met roedenverdeling. In de achtergevel (1938?) hoge dubbele getoogde deeldeuren met latei, twee ijzeren getoogde zesruits schuurvensters, twee schuurdeuren, dubbele staldeuren en drie ijzeren getoogde zesruits zaadvensters. In de westgevel zeven getoogde ijzeren zesruits schuurvensters, een opgeklampte deur en in de krimp een ijzeren zesruits schuurvenster.

Het INTERIEUR valt wegens te veel wijzigingen buiten de bescherming.

Waardering

Westerwoldse boerderij van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde

- als jonger voorbeeld van een streekeigen type boerderij

- vanwege de sobere, maar verzorgde traditionele vormgeving

- vanwege de opvallende, asymmetrische indeling van de topgevel

- vanwege de zeer markante ligging in de bocht van de weg tussen Stadskanaal en Onstwedde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1878
1878
exact
verbouwing
1938
1938
exact
verlengen schuur met drie vakken

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Westerwoldstype

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden