Lichtenvoorde O 1614
G J Doorninkweg 1, 7131 NX te Lichtenvoorde

Omschrijving

De tot het hallehuistype behorende BOERDERIJ is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een zadeldak, met de nok evenwijdig aan de weg, gedekt met rode Muldenpannen. Zowel in het linker als het rechter dakschild bevindt zich ter plaatse van het voorhuis een hoge gemetselde schoorsteen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen gemetseld in kruisverband. De omlopende plint is gepleisterd en grijs gesausd. De voor- en achtergevel worden afgesloten door van een eenvoudig profiel voorziene windveren. De zijgevels worden afgesloten door bakgoten op gesneden klossen.

De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL is op de begane grond vijf traveeën breed. In iedere travee, met uitzondering van de tweede travee, bevindt zich een door een segmentboogje afgesloten venster dat voorzien is van een T-schuifraam met een 8-ruits bovenlicht met oranje-geel kathedraalglas. De boogtrommels zijn gepleisterd en voorzien van een geschilderde florale sjabloondecoratie in de stijl van de Art Nouveau. De tweede travee van links bevat een door een rondboog afgesloten ingangsportiek. De verdiept gelegen paneeldeur heeft een 8-ruits bovenlicht met kathedraalglas. De rijk gedetailleerde entree heeft een in terrazzowerk uitgevoerde stoep en een van gedecoreerde tegels voorziene lambrizering. De muurvlakken boven de lambrizering zijn van een sierlijke, met behulp van sjablonen geschilderde, omlijsting voorzien. Beide wanden bezitten een centraal geplaatst geschilderd medaillon waarop een fluitspeler met een hond en een boom is afgebeeld. De verdieping bezit drie vensters als op de begane grond die echter kleiner zijn en bovenlichten met zes ruiten bezitten. De puntgevel wordt afgesloten door een van een betimmering voorziene sierspant met makelaar, met aan weerszijden een van ajoursnijwerk voorzien paneeltje.

De LINKER ZIJGEVEL heeft in het achterhuis drie getoogde opgeklampte staldeurtjes waartussen zich twee getoogde ijzeren 6-ruits stalraampjes bevinden. Rechts hiervan bevindt zich een door een rollaag afgesloten opgeklampte deur met een als 8-ruits klapraam uitgevoerd bovenlicht en ter linkerzijde een zijlicht in de vorm van een T-raam met een 8-ruits bovenlicht. Rechts van de deur heeft de gevel een door een segmentboogje met een beschilderde boogtrommel afgesloten 2-ruits kelderlicht. Hierboven bevindt zich een klein door een rollaag afgesloten T-raam met een 8-ruits als klapraam uitgevoerd bovenlicht. Verder bezit de gevel in het voorhuis van links naar rechts: een opgeklampte deur met een 8-ruits bovenlicht en twee vensters met T-schuiframen en 8-ruits bovenlichten. De vensters en deur worden afgesloten door rollagen.

De ACHTERGEVEL is symmetrisch ingedeeld en heeft in het midden een door een korfboog afgesloten deeldeuropening met aan weerszijden een rondboogvenster met een 7-ruits ijzeren raam. Zowel geheel rechts als geheel links bevindt zich een door een segmentboogje afgesloten staldeurtje en een door een segmentboogje afgesloten 6-ruits ijzeren stalraampje. Boven de deeldeuropening bevindt zich een rechthoekig gepleisterd paneel waarop de tekst 'PILLEN 1926' geschilderd is. Aan weerszijden bevindt zich een rondboogvenster met een 7-ruits ijzeren raam. In de geveltop bevinden zich drie oeuil de boeufs met 4-ruits ijzeren ramen.

De RECHTER ZIJGEVEL van het voorhuis bezit links twee door een rollaag afgesloten vensters met T-schuiframen en 8-ruits bovenlichten. Rechts hiervan bevindt zich een opgeklampte deur met een 8-ruits bovenlicht en een zijlicht in de vorm van een T-schuifraam met een 8-ruits bovenlicht. Het achterhuis bezit drie door een segmentboogje afgesloten staldeurtjes en drie door segmentboogjes afgesloten 6-ruits ijzeren stalramen.

De boerderij bezit een bijzonder gaaf bewaard INTERIEUR. Met name het voorhuis verkeert nog grotendeels in de oorspronkelijke staat waarbij ook nog de oorspronkelijke kleuren van het schilderwerk aanwezig zijn. De keuken bezit een in een visgraatpatroon gelegde klinkervloer die afkomstig is van een oudere voorganger van de boerderij. Verder bevindt zich hier een fraaie schouw met een houten schoorsteenmantel met een betegelde achterwand en zijwanden alsmede een keukenkast. De wanden van de keuken zijn voorzien van een betegelde plint waarbij de in mangaan geschilderde tegels met voorstellingen van landschappen afkomstig zijn van de oudere voorganger. Boven de lambrizering is een middels sjablonen geschilderd friesje aangebracht. De woonkamer is voorzien van een terrazzovloer in de kleuren wit en zwart en heeft een beschilderde lambrizering en een bruin gemarmerde houten schoorsteenmantel met een betegelde stookplaats. Naast de schouw bevindt zich een kast. Diverse andere kleinere kamers bezitten nog schoorsteenmantels. Verder is het interieur voorzien van gehoute paneeldeuren.

HALLEHUISBOERDERIJ naar een ontwerp uit 1926 van B. EBBERS.

Architectuurhistorische waarden:

- De boerderij is van belang als gaaf bewaard voorbeeld in een traditionele trant gebouwde boerderij van het hallehuistype uit het interbellum. In de detaillering zijn nog zeer late invloeden van de Art Nouveau en Neo-Renaissancestijl te herkennen. De boerderij valt op door bijzondere esthetische kwaliteiten zowel in het exterieur als het interieur zoals gave verhoudingen en een opvallende detaillering en materiaalgebruik. De boerderij valt onder meer op de door de toepassing van gedecoreerde boogtrommels en het zorgvuldig afgewerkte ingangsportiek. De boerderij, in het bijzonder het voorhuis, bezit een zeldzaam en rijk uitgevoerd interieur dat karakteristiek is voor de bouwtijd.

Stedenbouwkundige waarden:

- De boerderij is van belang als onderdeel van het boerderijcomplex PILLEN dat een beeldbepalende rol speelt in het historisch gegroeide landschappelijk gebied ten zuiden van de dorpskern van Lichtenvoorde.

Cultuurhistorische waarden:

- De boerderij is van belang als goed en gaaf bewaard voorbeeld van de functionele en typologische ontwikkeling van de boerderij van het hallehuistype tijdens het interbellum in de Achterhoek en weerspiegelt in hoge mate, met name in het interieur, het boerenleven in deze periode.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij

Decoratie boogtrommels vensters