Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516275
Complexnummer
516273 - Pillen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82961/150
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Lichtenvoorde O 1614
Bij G J Doorninkweg 1, 7131 NX te Lichtenvoorde

Omschrijving

Omschrijving

De VARKENSSCHUUR is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een zadeldak met de nok evenwijdig aan die van de boerderij. Het dak is belegd met rode Oud-Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband. De voor- en achtergevel worden afgesloten door windveren. De zijgevels worden afgesloten door bakgoten op klossen. Het gebouw heeft een omlopende gepleisterde grijs geschilderde plint.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL is drie traveeën breed. In het midden bevindt zich een opgeklampte deur met een 6-ruits bovenlicht. Aan weerszijden bevindt zich een venster dat voorzien is van een T-schuifraam met een 8-ruits bovenlicht. De verdieping bezit twee kleinere vensters met T-schuiframen en 6-ruits bovenlichten. Alle muuropeningen worden afgesloten door blinde segmentboogjes met gepleisterde boogvelden. In de geveltop bevindt zich een sierspant met makelaar.

De LINKER ZIJGEVEL heeft vier door segmentboogjes afgesloten staldeuren en drie eveneens door segmentboogjes afgesloten 6-ruits ijzeren stalramen. De ACHTERGEVEL heeft in het midden een door een segmentboogje afgesloten staldeur. Aan weerszijden bevindt zich een rondboogvenster met een 7-ruits ijzeren stalraam. De geveltop heeft een door een segmentboogje afgesloten hooiluik. De RECHTER ZIJGEVEL bezit vijf staldeuren en vier ijzeren 6-ruits stalramen. Alle muuropeningen worden afgesloten door blinde segmentboogjes.

Waardering

VARKENSSCHUUR naar een ontwerp uit 1926 van B. EBBERS.

Architectuurhistorische waarden

- De schuur is van belang als vrij gaaf bewaard voorbeeld van een varkensschuur uit het interbellum die opvalt door bijzondere esthetische kwaliteiten in het exterieur zoals gave verhoudingen en een goede en bijzondere detaillering en materiaalgebruik. Opvallend is de afstemming van de voorgevel van de varkensschuur op de voorgevel van de boerderij.

Stedenbouwkundige waarden

- De schuur is van belang als onderdeel van het boerderijcomplex PILLEN dat een beeldbepalend onderdeel vormt van het historisch gegroeide landschappelijk gebied ten zuiden van de dorpskern van Lichtenvoorde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516273. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Varkensstal

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1926
1926
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Halleschuur

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Ebbers, B. ; Gelderland
aannemer / uitvoerder
Doornink, G.J. wed. ; Gelderland
opdrachtgever