516281 - Villacomplex
Lichtenvoorde I 5794
Bij Rentenierstraat 37, 7131 DK te Lichtenvoorde

Omschrijving

Het voormalige, schuin achter het woonhuis gelegen BADHUIS, is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een met betonpannen belegd zadeldak met de nok evenwijdig aan de weg. Het gebouw is opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband, en bezit een omlopende gepleisterde plint. In de naar de weg gekeerde gevel bevinden zich een opgeklampte deur en een venster. De aansluitende rechter kopgevel bezit een opvallend meerruits van traceerwerk voorzien gietijzeren rondboogvenster waarboven een door een segmentboogje afgesloten dubbel houten luik. Beiden worden afgesloten door blinde segmentboogjes. In het interieur van het badhuis zouden volgens de eigenaar nog elementen uit de bouwtijd bewaard zijn gebleven zoals betegelde wanden.

BADHUIS uit 1906-1907.

Architectuurhistorische waarden:

- Het badhuis vormt een bijzonder en zeldzaam voorbeeld van een vrijstaand, bij een woonhuis behorend, badgebouw uitgevoerd in een sobere voor de bouwtijd kenmerkende trant die merkwaardig genoeg eerder verwijst naar een schuurtje dan naar een badgebouw.

Stedebouwkundige waarden:

- Het badhuis heeft een ensemblewaarde als onderdeel van het villacomplex.

Cultuurhistorische waarden:

- Het badhuis is typologisch van belang als zeldzaam voorbeeld van een vroeg twintigste eeuws particulier badhuis.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Badhuis Badhuisje bij villa

Post, J.J. ; Gelderland