Lichtenvoorde G 8828
Varsseveldseweg 36, 7131 BJ te Lichtenvoorde

Inleiding

Voormalige EIERHAL, gesitueerd aan de noordzijde van de Varsseveldseweg. Het bedrijfsgebouw werd in 1941 na een brand herbouwd naar een ontwerp van de Lichtenvoordse architect Jan Huinink. Tegenwoordig is het gebouw als schoenfabriek en als meubeltoonzaal in gebruik. Even verderop ligt aan de Varsseveldseweg de oudste maar sterk gewijzigde eierhal in Lichtenvoorde. De hal is gebouwd in een sobere functionele aan het Nieuwe Bouwen verwante stijl die typerend is voor de tijd van ontstaan, waarbij de gevelopeningen zijn ingevuld met stalen ramen en kozijnen. De hal is gesitueerd aan een gedeelte van de Varsseveldseweg dat voornamelijk door woonhuizen en winkelwoonhuizen wordt bepaald. Het pand ligt op het punt waar de Patronaatsstraat uitkomt op de Varsseveldseweg en bepaalt mede de westelijke entree van het dorp. In het interieur zijn diverse elementen bewaard gebleven die verwijzen naar de oude functie van het gebouw, hoewel de benodigde sorteermachines en overige roerende goederen niet meer aanwezig zijn.

Omschrijving

De voormalige EIERHAL heeft een onregelmatige grondvorm met een schuin geplaatste achtergevel, twee bouwlagen en een plat betonnen dak dat ter plaatse van het kantoorgedeelte aan de Varsseveldseweg iets is verhoogd. Tegen de linker zijgevel bevindt zich een éénlaags aanbouw. Het kantoorgedeelte wordt verder benadrukt door het iets vooruitspringende metselwerk en de gevelindeling. Het metselwerk in Noors verband valt vooral op door de gebruikte gele verblendsteen. Het trasraam is in een afwijkende kleur gemetseld. De gevels worden verticaal geleed door baksteenlisenen over de hele gevelhoogte. De horizontale geleding wordt bewerkstelligd door het overstekende platte dak en door de brede betonluifel in de voorgevel. Op het platte dak bevindt zich een kleine opbouw met eveneens een overstekend plat dak.

De VOORGEVEL is symmetrisch ingedeeld en bestaat uit een kantoorgedeelte dat iets hoger is dan de twee flankerende zijgedeelten, die bovendien iets terugspringen. De twee toegangen tot het kantoorgedeelte zijn te bereiken via twee betontrapjes die uitkomen op een bordes. Tussen beide deuren bevindt zich een breed 6-ruits stalen kozijn met een tegeldorpel. Links van de linkerdeur bevindt zich een smal stalen kozijn met een 4-ruits raam. De rechterdeur, een stalen schuifdeur, wordt aan weerszijden geflankeerd door een twee kleine ramen. De bovendorpels van de ramen en deuren worden verbonden door een betonluifel over de hele breedte van het kantoorgedeelte. Op de verdieping bevat dit kantoorgedeelte vier 10-ruits ijzeren ramen met een betonlatei en een tegeldorpel. Tussen de middelste ramen bevindt zich een ijzeren vlaggestokhouder. De smalle geveldelen die het kantoorgedeelte flankeren hebben op de begane grond een groot ijzeren rolluik en op de verdieping een 16-ruits ijzeren raam. De rolluiken sluiten de inpandige los- en laadruimten af.

De LINKER ZIJGEVEL wordt door lisenen over de gehele gevelhoogte in acht gevelvlakken verdeeld. In elk gevelvlak bevinden zich boven elkaar twee, in formaat verschillende ijzeren ramen (10 en 15-ruits) met een betonlatei. Ter plaatse van twee ramen op de verdieping zijn houten schotten aangebracht.

Uiterst links bevindt zich een oorspronkelijke aanbouw met één bouwlaag en een overeenkomende detaillering. Ook hier zijn de oorspronkelijke ijzeren ramen nog aanwezig. Uiterst links wordt het metselwerk doorgezet in de schoorsteen.

De ACHTERGEVEL is door lisenen over de gehele gevelhoogte in zes gevelvlakken verdeeld. Eén van de gevelvlakken is breder en bevat twee ramen naast elkaar. In het gevelvlak aan de linkerzijde bevindt zich een ijzeren rolluik. De detaillering komt verder overeen met de detaillering in de overige gevels.

De begane grond van de RECHTER ZIJGEVEL wordt door aanbouwsels aan het zicht ontnomen. Op de verdieping is de indeling in zes gevelvlakken zichtbaar. In vijf van de gevelvlakken bevinden zich boven elkaar twee 10-ruits ijzeren ramen met betonlateien.

Het INTERIEUR waarvan de structuur ondanks de functiewijzingen nog grotendeels intact is bezit nog meerdere oorspronkelijke elementen zoals onder meer de laad- en losruimten, de kalkkelders en een betegelde toiletruimte.

Waardering

Voormalige EIERHAL, gebouwd in 1941 in een aan het Nieuwe Bouwen verwante stijl naar ontwerp van Jan Huinink. Architectuurhistorische waarden: - Het in 1941 opgetrokken gebouw is van belang als goed en vrij gaaf bewaard voorbeeld van een eierhal, gebouwd in een functionele aan het Nieuwe Bouwen verwante stijl. Het gebouw is tevens van belang vanwege de volkomen gaaf bewaard gebleven hoofdvorm en detaillering waarin de gebruikte steensoort, de ijzeren ramen de overstekende betonnen elementen een belangrijke rol spelen. Ook het interieur bezit nog meerdere bewaard gebleven oorspronkelijke onderdelen zoals kalkkelders en toiletruimte. Het eenvoudige gebouw bezit hoogwaardige esthetische kwaliteiten die onder meer tot uitdrukking komen in het zorgvuldig vormgegeven uiterlijk dat ondanks de functiewijziging goed bewaard is gebleven. Het ontwerp is van belang voor het oeuvre van Jan Huinink die in Lichtenvoorde en omgeving meerdere gebouwen ontwierp. Het gebouw neemt binnen zijn werk een bijzondere plaats in door de keuze voor een aan het Nieuwe Bouwen verwante vormgeving.

Stedebouwkundige waarden: -\tHet gebouw is aan de noordzijde van de Varsseveldseweg gesitueerd en vormt daar een markant geheel tussen de uit een mengeling van woonhuizen en bedrijfspanden bestaande bebouwing die dit gedeelte van de Varsseveldseweg kenmerkt en die nauw verbonden is met de uitbreiding van het dorp langs deze weg tijdens het interbellum.

Cultuurhistorische waarden: -\tDe voormalige eierhal is typologisch van belang als zeldzaam en representatief voorbeeld van een ten behoeve van de eierhandel opgetrokken bouwwerk. Het gebouw weerspiegelt de ontwikkeling van de Nederlandse zuivelindustrie in het tweede kwart van de twintigste eeuw. Daarnaast vormt het gebouw een tastbare herinnering aan de voor de gemeente Lichtenvoorde belangrijke bedrijfstak van de eierhandel. In Lichtenvoorde bevonden zich oorspronkelijk meerdere eierhallen.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Distributiegebouw Eierhal

Functionalisme