Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516291
Complexnummer
516289 - Zuivelfabriek Grijpskerk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82772/115
Kadastrale aanduiding
Grijpskerk C 1641
Kievitsweg 22, 9843 HA te Grijpskerk

Omschrijving

Omschrijving

De één verdieping hoge, deels onderkelderde DIRECTEURSWONING (1909, Overgangsarchitectuur) op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van bruinpaarse baksteen afgezet met een geglazuurde bruine steen en wordt gedekt door een samengestelde kap waarop zwarte Friese golfpannen; houten goot op houten klossen; decoratief fries van hout en baksteen; topgevels deels beschoten top; strakke houten windveren; aan voor-, zuid- en achterzijde een niet-originele dakkapel. De gevels worden geleed door H-vensters met in de bovenlichten roedenverdeling onder een gemetselde segmentboog met gepleisterde aanzetstenen en deels met trommel gedecoreerd met gekleurde steen; onderdorpel van oranje geglazuurde profielsteen.

In de risalerende topgevel links van de voorgevel (oostzijde) een samengesteld driedelig H-venster onder één segmentboog waarboven een H-venster met aan weerszijden een klein getoogd staand venster. In het rechter geveldeel twee H-vensters.

In de risalerende topgevel links van de zuidgevel twee T-vensters waarboven een H-venster met aan weerszijden een klein getoogd staand venster. Tegen het rechter geveldeel is de serre onder plat dak aangebouwd; aan de voorzijde twee vernieuwde houten deuren met bovenlicht waarnaast een H-venster; aan de rechterzijde twee H-vensters; op de serre een niet-originele balustrade. Aan de rechterzijde van de serre een H-venster.

In het risalerende linker geveldeel van de achtergevel (westzijde) een niet-originele paneeldeur met getoogd bovenlicht waarvoor een drie treden hoge gemetselde stoep. Links van de deur een getoogd tweedelig keldervenster en een niet-origineel samengesteld venster. Rechts van de deur een staand getoogd tweedelig venster en twee getoogde negenruits vensters onder rollaag en onderdorpel van donkere baksteen. Aan de rechterzijde van dit geveldeel een liggend getoogd tweeruits venster.

De entree in portiek bevindt zich in het linker geveldeel van de noordgevel en bestaat uit een houten paneeldeur waarin geel glas met bovenlicht waarin roedenverdeling; drie treden hoge hardstenen stoep. Het portiek wordt gevormd door het dak dat onder de gootlijst is doorgetrokken en wordt gedragen door decoratieve houten klampen; beschot aan weerszijden. Links van de entree een H-venster en rechts een smal staand tweedelig venster. In het risalerende rechter geveldeel twee H-vensters met aan de linkerzijde een H-venster.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren met houten omlijsting, in de hal de dubbele houten tochtdeuren waarin geëtst glas (vogels) en bovenlicht met roedenverdeling, in de woonkamer het stucplafond.

Waardering

Directeurswoning van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een directeurswoning uit 1909 in de provincie Groningen in Overgangsarchitectuur

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de zuivelfabriek

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Kievitsweg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516289. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Direkteurswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1909
1909
exact
verbouwing
1953
1953
exact
dakkapellen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
invloeden