516289 - Zuivelfabriek Grijpskerk
Grijpskerk C 1641
Kievitsweg 30, 9843 HA te Grijpskerk
Kievitsweg 30 A, 9843 HA te Grijpskerk
Kievitsweg 30 B, 9843 HA te Grijpskerk

Omschrijving

Blok van drie FABRIEKSGEBOUWEN bestaande uit een KAASPAKHUIS (1927, in 1937 extra verdieping op gezet), een POEDERFABRIEK (1934) en een CONDENSFABRIEK (omstreeks 1930) in een functionele baksteen-architectuur.

Het geheel onderkelderde, drie bouwlagen hoge KAASPAKHUIS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een gewapend betonskelet. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen op een deels aangesmeerd trasraam en worden gedekt door een zadeldak met zwartgeglazuurde Friese golfpannen op het noordelijke dakschild; het andere dakschild is gedekt met golfplaat; houten goot; strakke houten windveren. De gevels worden geleed door staande tweeruits vensters met zowel aan de onder- als bovenzijde een rollaag van donkere gesinterde baksteen.

Centraal in de topgevel aan de voorzijde (oostgevel) een houten deur onder rollaag waarboven een gevelsteen waarin staat geschreven het bouwjaar 1927, de namen van de bestuursleden, ontwerpers en uitvoerders. Links van de deur een staand tweeruits keldervenster waarboven een liggend venster (roedenverdeling deels verdwenen). Rechts van de deur een staand tweeruits keldervenster waarboven een samengesteld driedelig vierruits venster. De begane grond wordt overdekt door een betonnen luifel. Boven de luifel drie staande tweeruits vensters waarboven dubbele houten deuren met ijzeren gehengen met aan weerszijden een liggend drieruits venster, alle onder een betonlatei. In de top een ijzeren hijsbalk waarboven twee smalle staande tweeruits vensters.

In de zuidgevel acht staande tweeruits keldervensters, op zowel de begane grond als de eerste verdieping acht staande tweeruits vensters en op de tweede verdieping zes liggende driedelige vensters. Het centrale geveldeel is doorgetrokken boven de gootlijst en wordt gedekt door een plat overkragend dak; decoratief uitkragend metselwerk; smal staand venster met glasstenen.

In de topgevel aan de achterzijde (westgevel) centraal een niet-originele houten aanbouw, drie staande tweeruits keldervensters, vijf staande tweeruits vensters, houten deuren onder een betonlatei met aan weerszijden een liggend drieruits venster onder een betonlatei. In de top een ijzeren hijsbalk waarboven twee smalle staande tweeruits vensters.

De poederfabriek is tegen de noordgevel aangebouwd.

Het INTERIEUR komt wegens verbouw niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

De twee bouwlagen hoge, geheel onderkelderde POEDERFABRIEK op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een gewapend betonskelet. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en worden gedekt door een zadeldak; strakke houten windveren. De gevels worden geleed door staande vierruits vensters met onderdorpels van donkere gesinterde baksteen.

In de topgevel aan de voorzijde (oostgevel) centraal dubbele houten deuren waaronder zes vierruits keldervensters en aan weerszijden twee staande vierruits vensters. Op de eerste verdieping dubbele houten deuren onder een betonlatei met aan weerszijden twee staande vierruits vensters. In de top een liggend samengesteld driedelig vierruits venster onder een betonlatei waarboven een ijzeren hijsbalk.

Het kaaspakhuis is tegen de zuidgevel aangebouwd.

In de topgevel aan de achterzijde (westgevel) centraal een niet-origineel venster (oorspronkelijk deuren) waaronder zes vierruits keldervensters en aan weerszijden twee staande vierruits vensters. In de top drie staande achtruits vensters waarboven een liggend samengesteld driedelig vierruits venster.

De condensfabriek is tegen de noordgevel aangebouwd.

De geheel onderkelderde, twee bouwlagen hoge CONDENSFABRIEK op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een gewapend betonskelet. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen op een aangesmeerd trasraam en worden gedekt deels door een plat dak en deels door een zadeldak; houten goot, verspringend aan de noordzijde; strakke houten windveren. De gevels worden geleed door staande vensters met roedenverdeling onder een betonlatei en onderdorpel van donkere gesinterde baksteen.

In de voorgevel (oostzijde) twee dubbele staande achtruits vensters onder één betonlatei. Op de eerste verdieping dubbele houten deuren en een ijzeren hijsbalk.

De poederfabriek is tegen de zuidgevel aangebouwd In de topgevel aan de achterzijde (westgevel) dubbele houten deuren met aan weerszijden twee staande tweeruits vensters en waaronder twee liggende keldervensters. Het geveldeel boven de begane grond is opnieuw gevoegd; drie staande achtruits vensters onder één betonlatei.

In de noordgevel vier liggende tweeruits keldervensters, op de begane grond een houten deur onder betonlatei waarvoor een betonnen vloer, een staand achtruits venster, een dubbel staand achtruits venster onder één betonlatei, drie vierruits vensters onder één betonlatei (oorspronkelijk vier, één dichtgezet) en vier vierruits vensters. Op de eerste verdieping drie staande achtruits vensters en twee keer vier staande twaalfruits vensters onder één betonlatei.

Waardering

Blok van drie fabrieksgebouwen bestaande uit een kaaspakhuis, een poederfabriek en een condensfabriek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een kaaspakhuis met aangebouwde poeder- en condensfabriek uit de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de functionele vormgeving en detaillering van de verschillende volumes

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur