516297 - Woningcomplex
Zuidhorn F 1378
de Gast 54, 9801 AG te Zuidhorn

Omschrijving

RENTENIERSWONING met aangebouwd KOETSHUIS gebouwd in 1910-11 in een Overgangsarchitectuur met Art Nouveau en Chaletstijl elementen.

De één verdieping hoge, deels onderkelderde RENTENIERSWONING op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen dat halverwege is witgepleisterd op een trasraam van bruinpaarse baksteen, deels afgezet met een bruine geglazuurde steen, en wordt gedekt door een samengestelde kap waarop oranje geglazuurde kruispannen (achterzijde donkere muldenpannen); strakke houten windveren; keramische pirons; overkragende houten goot op klossen; niet-originele dakkapel op het noordelijk dakvlak; witgepleisterd fries gedecoreerd met rode baksteen; vakwerk in topgevel met wolfeind aan voorzijde. De gevels worden geleed door H-vensters met in de bovenlichten decoratieve houten roedenverdeling waarin deels geel glas onder een getoogde roodbakstenen strek met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en witgepleisterde trommel gedecoreerd met rode baksteen; onderdorpel van bruine geglazuurde dorpelstenen.

In de risalerende topgevel met wolfeind links van de voorgevel (oostzijde) een driezijdige erker deels onder schilddak waarin drie H-vensters. Boven de erker een balkon met balustrade van gepleisterde pijlers waartussen een ijzeren hekwerk met Art Nouveau motieven; dubbele houten balkondeuren waarin glas (roedenverdeling verdwenen) omlijst met rode baksteen. In het rechter geveldeel twee H-vensters.

In het risalerende linker geveldeel van de zuidgevel een H-venster en een houten paneeldeur waarin glas met bovenlicht waarin decoratieve roedenverdeling waarvoor een vernieuwde houten trap. In het schuine geveldeel rechts van de deur een H-venster. Boven dit geveldeel is het dak doorgetrokken; aan de voorzijde houten beschot. In het rechter geveldeel een H-venster.

Aan de linkerzijde van de achtergevel (westzijde) een niet-origineel liggend venster, waaronder een niet-origineel verlaagd keldervenster, een klein staand venster onder roodbakstenen strek en een houten paneeldeur waarin glas met bovenlicht onder roodbakstenen strek waarvoor een twee treden hoge aangesmeerde stoep. Het koetshuis is tegen de achtergevel aangebouwd.

De entree in uitgebouwd portiek bevindt zich centraal in de noordgevel en bestaat uit een houten paneeldeur met bovenlicht waarin decoratieve roedenverdeling waarnaast een smal tweedelig venster; drie treden hoge hardstenen stoep waarop een opengewerkte houten balustrade; rechts een H-venster. Het portiek wordt gevormd door het dak dat boven de entree is doorgetrokken en wordt gedragen door een houten pijler; houten vakwerk-achtig fries; aan de voorzijde houten beschot. In het geveldeel links van de entree een H-venster. In de risalerende topgevel met wolfeind rechts van de entree twee H-vensters (roedenverdeling verdwenen), een niet-origineel kelderraam en in de top een liggend venster.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren deels met glas met houten omlijsting, in de tochthal de granito vloer, de dubbele houten tochtdeuren waarin geëtst glas met vierruits bovenlicht waarin geel glas, in de hal het stucplafond, de granito vloer en de houten bordestrap met houten leuning, in de gang de wit/bruine tegelvloer, in de woonkamer de geaderde bruinmarmeren schouw waarboven gestucte pilasters en de houten lambrizering, in de kamer op zolder het Franse bed met houten omlijsting.

Het KOETSHUIS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen, aan de bovenzijde witgeschilderd, op een trasraam van bruinpaarse baksteen en wordt gedekt door een schilddak waarop donkere muldenpannen; houten goot klossen.

In de noordgevel dubbele getoogde houten deuren waarin glas onder roodbakstenen strek.

In de zuidgevel een getoogd staand venster met ijzeren roedenverdeling onder roodbakstenen rollaag.

In de westgevel (achterzijde) een houten deur onder roodbakstenen strek waarnaast een getoogd staand venster met ijzeren roedenverdeling onder roodbakstenen rollaag.

Waardering

Rentenierswoning met aangebouwd koetshuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een rentenierswoning met aangebouwd koetshuis uit 1910-11 in de provincie Groningen in een Overgangsarchitectuur met Art Nouveau en Chaletstijl-elementen

- vanwege de opvallende vormgeving en fraaie detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur