Oldehove K 381
Electraweg 2, 9883 TB te Oldehove

Inleiding

DWARSHUISBOERDERIJ met aangebouwde BIJSCHUUR, genaamd `Nieuw Retkemastede' (niet-origineel), gebouwd in 1874 in opdracht van de fam. Haak in een Eclectische stijl. Aan het begin van de twintigste eeuw zijn nieuwe deelramen in de zuidgevel van de schuur geplaatst. Onlangs is de achtergevel opnieuw opgetrokken. Achter de boerderij ligt een kapschuur die wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking komt.

De boerderij is monumentaal gelegen in het weidse landschap aan een uitvalsweg aan de noordwestzijde van Oldehove. Het ruime perceel is deels omgracht en wordt aan de achterzijde begrensd door een dijk.

Omschrijving

DWARSHUISBOERDERIJ bestaande uit een DWARSHUIS, een VOORHUIS ingebouwd in de schuur en een SCHUUR met aangebouwde BIJSCHUUR.

Het één verdieping hoge, geheel onderkelderde DWARSHUIS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen op gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een schilddak waarop niet-originele pannen; twee gemetselde nokschoorstenen met kap; houten kroonlijst. De gevels worden geleed door getoogde zesruits vensters en getoogde tweeruits keldervensters met diefijzer, alle onder strek; voorgevel met gemetselde hoekpilasters.

De entree in ingebouwd portiek bevindt zich centraal in de voorgevel (oostzijde) en bestaat uit dubbele houten paneeldeuren met getoogd bovenlicht waarvoor een zes treden hoge stoep. Het portiek wordt omlijst door gemetselde pilasters en een gepleisterde wenkbrauwboog met kuif; aan zowel de linker- als rechterzijde een gepleisterde halfronde nis. Aan zowel de linker- als rechterzijde van de entree twee zesruits vensters waaronder twee keldervensters.

In de zuidgevel twee zesruits vensters met aan weerszijden houten persiennes waaronder twee keldervensters.

Het voorhuis ingebouwd in de schuur is tegen de achtergevel (westzijde) aangebouwd.

In de noordgevel twee zesruits vensters waaronder twee keldervensters.

Het VOORHUIS (ingebouwd in de schuur) is opgetrokken in bruine baksteen en wordt gedekt door een schilddak waarop niet-originele pannen; vernieuwd uilenbord van trespa; houten kroonlijst; gemetselde nokschoorsteen. De gevels worden geleed door getoogde H-vensters en getoogde tweeruits zaadvensters, alle onder strek.

De entree bevindt zich in de zuidgevel en bestaat uit dubbele houten paneeldeuren waarin gietijzeren panelen met getoogd bovenlicht waarin een levensboom onder strek. Links van de entree twee H-vensters waarboven drie zaadvensters.

De schuur is tegen de achtergevel (westzijde) aangebouwd.

De SCHUUR is opgetrokken in bruine baksteen en wordt gedekt door een wolfdak waarop niet-originele golfplaten; vernieuwd uilenbord van trespa; niet-originele goot.

Aan de linkerzijde van voorgevel (oostzijde) een getoogd zesruits venster onder rollaag en een entree. De entree bestaat uit dubbele houten paneeldeuren waarin gietijzeren panelen met drieruits bovenlicht onder strek.

In de zuidgevel vijfentwintig getoogde liggende zesruits vensters onder rollaag, twee H-vensters en twee samengestelde tweedelige H-vensters.

In de achtergevel (westzijde), die deels opnieuw is opgetrokken, niet-originele schuurdeuren, dubbele houten schuurdeuren met getoogd vijfruits bovenlicht, een houten schuurdeur met getoogd tweeruits bovenlicht, getoogde zesruits vensters en zaadvensters, alle onder strek.

Dwarshuisboerderij van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een dwarshuisboerderij uit 1874 in de provincie Groningen