Grijpskerk C 1041
Groningerstraatweg 23, 9843 AA te Grijpskerk

Inleiding

RENTENIERSWONING met aangebouwd KOETSHUIS ontworpen in 1915 door architect K. Siekman Azn. uit Zuidhorn. De opdrachtgever was de heer L. Gaaikema uit Niehove. In 1969 is in het pand, dat is opgetrokken in een Overgangsstijl, een badkamer gebouwd. Verder is er aan het pand nauwelijks iets gewijzigd.

De rentenierswoning is gelegen aan de voormalige doorgaande weg van de stad Groningen naar Friesland op een ruime kavel grond, die door een sloot van de openbare weg wordt gescheiden. Een betonnen BRUGGETJE met aan beide zijden een leuning bestaand uit vijf gepleisterde pijlers met dekplaat verbonden door een ijzeren ketting, markeert het toegangspad naar de woning. Twee gepleisterde PIJLERS met insnoering op een muurdam markeren het toegangspad naar het koetshuis.

Omschrijving

RENTENIERSWONING met aangebouwd KOETSHUIS opgetrokken in een gepleisterde baksteen op een trasraam van rode klinkers, afgezet met een geglazuurde rand. Het samengestelde dak, gedekt met een roodbruin geglazuurde verbeterde Hollandse pan, heeft een goot op klossen, een (vernieuwde) hoge gemetselde schoorsteen en drie pirons van keramiek. De gevels worden geleed door staande vensters met onderdorpels van hout met accenten van geglazuurde baksteen. De hoofdentree bevindt zich in de westgevel en bestaat uit een paneeldeur met kijkgat met geslepen glas, een getoogd bovenlicht met gekleurd glas-in-lood onder een houten segmentboog in vorm van een kroonlijst; een granito stoep (drie treden) tussen twee zijmuurtjes; aan weerszijden van de deur een gevelsteen en een tweedelig staand venster met gekleurd glas-in-lood onder een kroonlijst en geglazuurde onderdorpels. Op de linker gevelsteen "L. & A.G.", op de rechter 1915. Links van de entree een gebogen erker met drie ramen met glas-in-lood bovenlichten samengevat onder een gebogen kroonlijst; in het trasraam van de erker drie tweeruits keldervensters met diefijzers en rollaag. Boven entree en erker een aangekapte houten luifel met decoratief houten beschot, steunend op vijf houten consoles. Rechts van de entree een H-venster met glas-in-lood bovenlicht onder een kroonlijst. In het dakvlak boven de entree een gepleisterde dakkapel onder een steekkap met windveren met houten beschot ertussen en goot op klossen; in de dakkapel een driedelig getoogd venster met roedenverdeling onder een segmentboog in de vorm van een gebogen kroonlijst.

In de voorgevel (zuid) twee H-vensters met glas-in-lood bovenlichten onder houten kroonlijst; een zijrisaliet onder een steekkap met windveren met houten beschot met zonnemotief. Het zijrisaliet heeft een gebogen erker met drie ramen met glas-in-lood bovenlichten samengevat onder een gebogen kroonlijst; boven de erker een lessenaarsdakje, gedekt met rode leien, waartussen een houten balkon met houten balustrade; openslaande deuren met getoogd glas-in-lood bovenlicht en twee kleine staande vensters met kroonlijst. Boven de openslaande deuren staat geschilderd "Zonnehof". Aan de oostzijde van het risaliet een H-venster met glas-in-lood bovenlicht en kroonlijst.

Aan de oostgevel een aangekapte vijfhoekige serre met een steekkapje met windveren met decoratief houten beschot; zowel in het beschot van de aankapping als van het steekkapje een klein ruitvormig venster met kruisroeden; in de serre vier ramen en openslaande deuren, alle met glas-in-lood bovenlichten. Rechts van de serre twee openslaande vensters met glas-in-lood bovenlicht onder een kroonlijst, en een paneeldeur met kijkgat, zesruits bovenlicht en granito stoep onder een aangekapte luifel met houten hoekpilaar. In het dakvlak een dakkapel met licht gebogen dak met goot op houten klossen en een achtruits venster.

In de achtergevel (noord) een driedelig glas-in-lood venster ter verlichting van de trapopgang.

Aan de achtergevel een aangebouwd KOETSHUIS onder een driezijdig schilddak met goot op klossen tegen een rechte topgevel, gedekt met een roodbruin geglazuurde verbeterde Hollandse pan. Op de nok een gemetselde schoorsteen. Aan de oostzijde de topgevel met windveren en houten beschot met zonnemotief. In de oostgevel dubbele getoogde houten schuurdeuren met deurlichten met roedenverdeling onder een houten segmentboog in de vorm van een kroonlijst. Aan weerszijden van de schuurdeuren een achtruits venster met kroonlijst en geglazuurde onderdorpels; boven de schuurdeuren een dubbel getoogd venster met roedenverdeling onder een kroonlijst. In de noordgevel twee staande vensters met roedenverdeling, een paneeldeur met drieruits deurlicht en zesruits bovenlicht, twee wc vensters en een H-venster met zesruits bovenlicht, alle onder een gepleisterde latei. In de westgevel twee dubbele H-vensters met zesruits bovenlichten en houten kroonlijst, en een dubbel keldervenster met diefijzers en rollaag. In het dakvlak een dakkapel onder een steekkap met windveren en houten beschot, en een drielichtvenster met roedenverdeling, waarbij het middelste licht getoogd is.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de vestibule de granito vloer; de tegellambrisering in wit met donkere rand. In de hal de granito vloer; de dubbele tochtdeuren met deurlichten en bovenlicht van geëtst glas met Art Nouveau motieven binnen een houten architraaf; de paneeldeuren met zesruits deurlichten van geel glas en architraaf; de houten bordestrap met decoratieve trappalen en leuningen bestaande uit sobere stijlen met handlijst, en de in marmerstructuur geverfde lambrisering. In de serre de twee deuren met deurlicht met geëtst glas waarop twee reigers en een spin staan afgebeeld, vervaardigd door Bouvy Dordrecht; In de woonkamer de dubbele suitedeuren met negenruits deurlichten van gekleurd glas tussen ingebouwde kasten; het plafond met rozet van pleisterwerk. In de kelder de granito vloer met houten kasten. In het koetshuis de houten paardenstal met ruif; de ijzeren pomp aan houten schacht.

Waardering

Rentenierswoning met aangebouwd koetshuis, bruggetje en toegangspijlers van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een rentenierswoning uit 1915 in Overgangsstijl

- vanwege de opvallende detaillering