Zuidhorn A 1254
Langestraat 17, 9804 PE te Noordhorn

Inleiding

WOONHUIS met AANGEBOUWDE SCHUUR gebouwd in 1911 in opdracht van E. Zantinga naar een ontwerp van architect K. Siekman uit Zuidhorn in een Overgangsarchitectuur waarin Chalet- en Art Nouveaustijl elementen zijn te herkennen. In het interieur zijn bijzondere onderdelen aanwezig zoals het gebruik van gestanst plaatmateriaal voor plafonds. In 1951 werd de schuur intern gewijzigd, waarbij zowel de noord- als achtergevel van de schuur een nieuwe indeling kregen. Het woonhuis is gelegen op een langgerekt perceel aan de Langestraat, dat vroeger 't Gouden Hoekje werd genoemd vanwege het feit dat rentenierende boeren hier een aantal villa's lieten bouwen.

Omschrijving

Het één verdieping hoge, deels onderkelderde WOONHUIS met aangebouwde SCHUUR op nagenoeg rechthoekige plattegrond heeft witgepleisterde gevels (achtergevel witgeschilderd) op een trasraam van bruinpaarse baksteen afgezet met oranje geglazuurde steen (uitgezonderd de achtergevel) en wordt gedekt door een samengestelde kap waarop oranje geglazuurde verbeterde Hollandse pannen; overkragende houten goot op klossen; decoratief fries (uitgezonderd de achtergevel); twee gemetselde schoorstenen; vijf keramische pirons; op het westelijk dakvlak een vijfzijdige dakkapel onder schilddak waarin twee tweeruits en centraal een drieruits vensters; strakke houten windveren. De gevels worden geleed door H-vensters met in de bovenlichten geel glas en roedenverdeling onder een gepleisterde latei en deels onder een bruinpaars bakstenen segmentboog; onderdorpel van bruinpaars geglazuurde dorpelstenen.

De entree in portiek bevindt zich centraal in de voorgevel (westzijde) en bestaat uit een houten paneeldeur waarin geel glas met zij- bovenlichten waarin geel glas en roedenverdeling; drie treden hoge hardstenen stoep met aan de linkerzijde een houten leuning. Het portiek wordt gevormd door het dak dat boven de entree is doorgetrokken en wordt gedragen door houten stijlen; opengewerkt houten fries. Aan de linkerzijde van de entree twee H-vensters. Aan de rechterzijde van de entree een risalerende topgevel met wolfeind waarvoor een driezijdige erker met drie H-vensters. Boven de erker een balkon met balustrade van gepleisterde pijlers waartussen een ijzeren hekwerk; twee openslaande houten paneeldeuren waarin geel glas met zijlichten.

In de risalerende topgevel met wolfeind links van de noordgevel twee H-vensters, waaronder twee keldervensters met roedenverdeling en waarboven een liggend venster met roedenverdeling; aan de rechterzijde een H-venster. De zijingang in portiek bevindt zich in het rechter geveldeel en bestaat uit een houten paneeldeur waarin geel glas met bovenlicht waarin geel glas en roedenverdeling; drie treden hoge aangesmeerde stoep; houten balustrade. Het portiek wordt gevormd door het dak dat boven de entree is doorgetrokken en rust op een houten stijl; houten beschot en opengewerkt houten fries. Aan de rechterzijde van de entree een H-venster.

In de achtergevel (oostzijde) een niet-origineel venster en niet-originele openslaande deuren met bovenlicht onder roodbakstenen strek. Aan de rechterzijde is de schuur aangebouwd.

Centraal in de zuidgevel een risalerende topgevel waarvoor een serre op rechthoekige plattegrond onder afgeplat schilddak; centraal aan de voorzijde twee openslaande houten deuren met bovenlicht waarin geel glas en roeden en aan weerszijden een H-venster; aan beide zijkanten drie H-vensters. Boven de serre een balkon met een houten balkondeur waarin geel glas (balustrade ontbreekt). Aan de linkerzijde van de topgevel een H-venster. Aan de rechterzijde van de topgevel een samengesteld tweedelig H-venster.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren met omlijsting, in de hal de granito vloer, de geschilderde marmerlambrizering, het stucplafond en de houten bordestrap met houten leuning, in de ontvangstkamer het plafond van gestanst plaatmateriaal en de lijsten met Art Nouveau-motieven, in zowel woon- als slaapkamer de zwartmarmeren schouw waarboven gestucte pilasters, het plafond van gestanst plaatmateriaal met lijsten waarin Art Nouveau-motieven en de houten schuifdeuren waarin glas-in-lood met paneelomlijsting, in de serre de houten schuifdeur waarin geëtst glas (jager met haas) en het beschoten plafond, in de gang de gekleurde tegelvloer, in de keuken de houten schouw, in de kelder de houten bewaarkasten, in de hal op de eerste verdieping het kraalbeschot en de ingebouwde kasten.

De aangebouwde SCHUUR op rechthoekige plattegrond heeft witgeschilderde gemetselde gevels op een trasraam van bruinpaarse baksteen en wordt gedekt door een schilddak waarop oranje verbeterde Hollandse pannen; gemetselde schoorsteen; keramische piron.

In de noordgevel twee niet-originele vensters. In de westgevel (achterzijde) een getoogd staand venster met ijzeren roedenverdeling onder roodbakstenen strek, een opgeklampte houten deur met ijzeren gehengen en een niet-origineel klein staand venster. In de zuidgevel twee getoogde staande vensters met ijzeren roedenverdeling en twee staande vensters, alle onder roodbakstenen strek.

Waardering

Woonhuis met aangebouwde schuur van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een woonhuis met aangebouwde schuur uit 1911 in de provincie Groningen in Overgangsarchitectuur

- vanwege de opvallende vormgeving en rijke detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur