Oldehove M 1323
T P Oosterhoffstraat 3, 9883 PJ te Oldehove

Inleiding

Voormalige PASTORIE met aangebouwde CONSISTORIE bij de ernaast liggende Nederlands-hervormde kerk (monumentnummer 31395). De pastorie is ontworpen in 1912 door architect K. Siekman Azn. uit Zuidhorn, in opdracht van de Nederlands-hervormde Gemeente van Oldehove. De pastorie, die is opgetrokken in een Overgangsstijl, verving een bestaande pastorie die op dezelfde plek stond. In 1975 is het huis verbouwd, waarbij met name de achterkamer bij de woonkamer is getrokken en de consistorie verbouwd tot atelier. Op de verdieping is een badkamer ingericht. De pastorie is sinds de jaren zeventig in particulier eigendom.

Het pand is beeldbepalend gelegen midden in het dorp, vlakbij de kerk en het voormalige gemeentehuis. Bij de woning hoort een ruime tuin, die aan drie zijden wordt omhaagd.

Omschrijving

PASTORIE opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van gesinterde klinkers. Het samengestelde dak, gedekt met een zwart geglazuurde tuile du Nord, heeft twee gemetselde schoorstenen, vier pirons, een goot op klossen met eronder een fries van decoratief houtwerk. De gevels worden overwegend geleed door H-vensters met vierruits bovenlichten met geel glas onder een decoratief gepleisterde latei en halfsteens segmentboog met gemetselde boogtrommel, en geglazuurde bakstenen onderdorpels. Een gevelband van verblendsteen met rode steen verbindt de bovendorpels van de vensters.

De hoofdentree bevindt zich aan de voorzijde (zuidgevel) van het huis en bestaat uit een paneeldeur met drie deurlichten met geel glas, en een vierruits bovenlicht en twee zijlichten van gekleurd glas-in-lood, samengevat onder een gepleisterde latei. Boven de deur een overkapte houten luifel met houten hoekpilaar en houten hekje op een natuurstenen bordes (twee treden) tussen twee natuurstenen zijmuurtjes. Links van de entree twee H-vensters onder een vierruits bovenlicht met geel glas, gepleisterde latei en segmentboog met boogtrommel. In het dakvlak een houten dakkapel met houten beschot en een vierruitsvenster, onder een steekkap met strakke windveren. Rechts van de entree een zijrisaliet met steekkap met strakke windveren. In het risaliet een halfronde erker met drie H-vensters, waarvan twee met drieruits bovenlicht en één met vierruits bovenlicht met geel glas, samengevat onder een gepleisterde latei. Op de erker een (deels vernieuwd) halfrond balkon met houten hekwerk met sobere stijlen en pijlers. In de topgevel openslaande balkondeuren met bovenlicht tussen twee zijlichten, alle onder een gepleisterde latei.

In de westgevel twee H-vensters met vierruits bovenlicht en geel glas, een T-venster met drieruits bovenlicht met geel glas, een paneeldeur met deurlichten en bovenlicht met geel glas, en een gemetselde stoep (twee treden); een risaliet onder een steekkap met strakke windveren en gepleisterd motief in de topgevel, vier T-vensters met drieruits bovenlicht met geel glas, twee tweedelige keldervensters met diefijzer en gepleisterde latei. Alle vensters en deuren hebben een gepleisterde latei met halfsteens segmentboog en boogtrommel.

In de oostgevel een H-venster met vierruits bovenlicht met geel glas, en een dubbel H-venster met drieruits bovenlicht met geel glas, beide onder een gepleisterde latei met halfsteens segmentboog en boogtrommel. Midden in de gevel openslaande terrasdeuren met vierruits bovenlicht met geel glas, tussen twee zijlichten met tweeruits bovenlicht met geel glas, samengevat onder een gepleisterde latei. Voor de openslaande deuren een terras met vloer van rode plavuizen en een gemetselde borstwering (niet origineel) en gemetselde stoep, onder een overkapping met houten beschot steunend op twee houten hoekpilaren. In het dakvlak erboven een houten dakkapel met steekkap met strakke windveren en houten beschot, een openslaand venster onder een drieruits bovenlicht tussen twee zijlichten.

De achtergevel heeft een aankapping met aan de oostzijde een tweeruits w.c. venster met gepleisterde latei. Aan de achtergevel is een platte aanbouw gebouwd (consistorie).

De CONSISTORIE is opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam, deels van rood- bruine klinkers en deels van gesinterde klinkers, onder een plat dak met een hoge gemetselde schoorsteen en een goot op houten klossen. In de oostgevel twee openslaande vensters met tweeruits bovenlicht; in de noordgevel drie zesruits vensters; in de westgevel dubbele deuren met twee getoogde drieruits deurlichten met geel glas onder een drieruits bovenlicht, en een (vernieuwde) gemetselde stoep. Boven alle deuren en vensters een gepleisterde latei.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in het voorportaal en de gang de granito vloer; het gepleisterde plafond met rozet; de tochtdeur met geëtst glas met bloemenvaas en WELKOM, tussen boven- en zijlichten van geel bewerkt glas. In de gang de houten bordestrap met leuning met houten trappaal, spijlen en handlijst; de paneeldeuren met getoogd drieruits deurlicht met geel glas en decoratieve architraaf. In de voorkamer de zwart marmeren schouw waarop uilen staan afgebeeld. In de woonkamer de zwart marmeren schouw met vergulde motieven; de (later verplaatste) suitedeuren met drieruits deurlichten met geel glas.

Waardering

Pastorie met aangebouwde consistorie van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een pastorie met consistorie uit 1912

- vanwege de opvallende detaillering en het materiaalgebruik

- vanwege de redelijke mate van gaafheid

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de reeds beschermde Nederlands-hervormde kerk

- vanwege de beeldbepalende ligging midden in het dorp, vlakbij het voormalige gemeentehuis.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Pastorie(K)