Zuidhorn F 5124
Hoofdstraat 4, 9801 BW te Zuidhorn

Inleiding

GEMEENTEHUIS gebouwd in 1915 naar een ontwerp van architect K. Siekman uit Zuidhorn waarin Neo-Gotische elementen zijn te herkennen. In 1937-38 werd het pand aan de oostzijde uitgebreid in overeenkomstige stijl, wederom door architect K. Siekman. De burgemeesterskamer werd verplaatst naar de nieuwe aanbouw en de indeling van het bestaande gebouw werd gewijzigd. In 1962 en 1975 werd het pand wederom intern verbouwd.

Het monumentale pand markeert het oude centrum van Zuidhorn.

GEMEENTEHUIS met jongere AANBOUW.

Het twee bouwlagen hoge GEMEENTEHUIS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een bruine baksteen (achtergevel rode baksteen) en wordt gedekt door een zadeldak met leidekking; aan de voorzijde vier houten dakkapellen onder zadeldak met leidekking en decoratieve houten windveren waarin houten luiken met ijzeren gehengen; houten goot bekleed met zinkslabben; waterlijst en gevelbanden van kunstgraniet; trapgevels afgedekt met kunstgraniet en bekroond met ronde gemetselde pinakelvormen met keramische beëindiging, op beide nokken een ronde hoge gemetselde schoorsteen bekroond met ijzeren windveer. De gevels worden geleed door meerdelige vensters met in de bovenlichten gekleurd glas-in-lood en met middenstijl, kalf en onderdorpel van kunstgraniet, aan de voorzijde kruisvensters onder een gemetselde korfboog afgezet met een rollaag, in de trapgevels tweedelige vensters onder een latei van kunstgraniet en gemetselde segmentboog; aan weerszijden houten paneelluiken met ijzeren gehengen.

De entree bevindt zich rechts in de voorgevel (noordzijde) en bestaat uit twee houten deuren met tweedelig bovenlicht waarin glas-in-lood onder een korfboog met leeuwekop als sluitsteen; in de boogtrommel het wapen van de voormalig gemeente Zuidhorn. Links van de entree vier kruisvensters. Op de eerste verdieping vijf kruisvensters met in de bovenlichten verschillendsoortige wapens; centrale venster korfboog met engelenkop als sluitsteen.

In de trapgevel aan de oostzijde, die in tweeën wordt gedeeld door de schoorsteen die in het gevelvlak is doorgetrokken, vijf tweedelige vensters, een hardstenen brievenbus, een achthoekige ijzeren lantaarn waarin glas aan een smeedijzeren arm en in de top twee ronde openingen met rondom een rollaag. De jongere aanbouw (1937-38) bevindt zich aan deze zijde.

In de achtergevel (zuidzijde) een niet-origineel venster en een tweedelig venster.

In de trapgevel aan de westzijde, die in tweeën wordt gedeeld door de schoorsteen die in het gevelvlak is doorgetrokken, zes tweedelige vensters en in de top twee ronde openingen met rondom een rollaag.

De jongere AANBOUW (1937-38) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met leidekking; houten goot bekleed met zinkslabben; trapgevel afgedekt met kunstgraniet; roosters onder rollaag. De gevels worden geleed door kruisvensters met glas-in-lood in de bovenlichten onder een latei van kunstgraniet en gemetselde segmentboog en onderdorpel van kunstgraniet; houten paneelluiken met ijzeren siergehengen.

De entree bevindt zich in de voorgevel (noordzijde) en bestaat uit een getoogde houten deur onder rollaag waarvoor een drie treden hoge gemetselde stoep. Boven de entree een klein getoogd venster onder rollaag waarin glas-in-lood. Links van de entree een kruisvenster.

In de trapgevel aan de oostzijde een kruisvenster, waarboven een houten luik met ijzeren siergehengen. De trapgevel wordt bekroond met de Nederlandse leeuw die in zijn poten het wapen van de voormalig gemeente Zuidhorn draagt.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: in de hal de tegellambrizering, de houten bordestrap met leuning en de plaquette waarin het bouwjaar, de namen van B&W en de raadsleden, in de gangen de granito vloer, in de burgemeesterskamer de houten schouw met wapen en het balkenplafond.

Gemeentehuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een gemeentehuis uit 1915 uitgebreid in 1937-38 in de provincie Groningen met Neo-Gotische elementen

- vanwege de opvallende vormgeving en fraaie detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur