Oldehove M 596
Schoolstraat 21, 9883 PG te Oldehove

Inleiding

GARAGEBEDRIJF met aangebouwd MAGAZIJN gebouwd in 1933 in opdracht van B. Oosterhuis in een trant waarin Amsterdamse School-stijl elementen zijn te herkennen. In de loop der tijd zijn de schuifdeuren in de voorgevel vervangen, zijn de spanten deels verhoogd, is het etalageraam in de rechterzijgevel dichtgezet en is de schoorsteen van de ingebouwde smidse afgebroken. Het woonhuis is in 1936 aan de garage vastgebouwd en komt wegens verbouw niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Het garagebedrijf is beeldbepalend gelegen aan de Schoolstraat aan de noordelijke rand van Oldehove. Aan de achterzijde ligt een boomgaard.

GARAGEBEDRIJF met aangebouwd MAGAZIJN.

Het één verdieping hoge GARAGEBEDRIJF op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een rode bezande baksteen op een trasraam van gesinterde baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop grijze verbeterde Hollandse pannen; niet-originele goten; bakstenen fries. De gevels worden geleed door staande vensters van hout of gietijzer. De hoeken van de gevels worden geaccentueerd door vierkante gemetselde kolommen van gele en rode baksteen die boven de gevelwand uittorenen.

De entree bevindt zich in het middenrisaliet van de topgevel aan de voorzijde (oostgevel) en bestaat uit niet-originele garagedeuren onder een uitkragende betonlatei die doorloopt over de gehele gevelwand; aan weerszijden spitsboogvormige pijlers van gesinterde baksteen. In het geelbakstenen rechthoekige gevelveld boven de entree, dat is doorgetrokken boven de topgevel, bevinden zich twee staande zesruits vensters onder rollaag waarboven in witte baksteen de woorden `Garage Emiel M Jansma' en waaronder in witte baksteen `Automobielen'. Links van het middenrisaliet een samengesteld tweedelig H-venster met tweeruits bovenlichten waarin gekleurd glas-in-lood onder rollaag. In het geelbakstenen gevelveld boven de betonlatei staat in rode baksteen geschreven `Motoren'. Rechts van het middenrisaliet een etalagevenster met driedelig bovenlicht waarin gekleurd glas-in-lood onder rollaag. In het geelbakstenen gevelveld boven de betonlatei staat in rode baksteen geschreven `Rijwielen'.

In de zuidgevel bevindt zich centraal een houten paneeldeur waarin glas met bovenlicht onder rollaag; het zijlicht is dichtgemetseld. Aan de linkerzijde is het magazijn aangebouwd, aan de rechterzijde het woonhuis (niet beschermd).

In de topgevel aan de achterzijde (westgevel) zes negenruits vensters onder één betonlatei waarboven staat geschreven in gesinterde baksteen `Motoren. automobielen. rijwielen'. In de top twee liggende negenruits vensters onder rollaag.

De noordgevel wordt geleed door vijf muurdammen van gesinterde baksteen waartussen zes negenruits vensters, alle onder één betonlatei. Aan de linkerzijde is het etalagevenster dichtgemetseld.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de geschroefde ijzeren vakwerkspanten (deels verhoogd), de houten paneeldeuren waarin glas, de houten kast waarin glas, de houten werkbank, in het ingebouwde kantoor het balkenplafond.

Het aangebouwde MAGAZIJN wordt gedekt door een plat dak met houten gootlijst. In de oostgevel een opgeklampte houten deur en een klein liggend venster, beide onder rollaag. In de zuidgevel een liggend zesruits venster onder rollaag. In de westgevel twee negenruits vensters onder rollaag.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten stellingkasten.

Waardering

Garagebedrijf met aangebouwd magazijn van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een garagebedrijf uit 1933 in de provincie Groningen met Amsterdamse School-elementen

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur