Zuidhorn F 2408
de Gast 24, 9801 AD te Zuidhorn

Inleiding

RENTENIERSWONING gebouwd omstreeks 1890 in een Eclectische bouwstijl. Het pand werd in 1931 aan de achterzijde uitgebreid met een platte aanbouw met erker door architect A. Siekman uit Zuidhorn. Nog weer later is het schuurgedeelte waarschijnlijk iets vergroot aan de westzijde en in 1971 is de plattegrond deels gewijzigd en de kap vernieuwd. Oorspronkelijk had het huis een attiek; deze is nu verdwenen. Achter de woning staat een koetshuis, dat wegens ingrijpende wijzigingen buiten de bescherming valt.

De rentenierswoning is gelegen op een ruime kavel grond en heeft een vrij diepe voor- en achtertuin. Restanten van een ijzeren toegangshek markeren het toegangspad naar de woning. Het pand is rustiek gelegen in het als beschermd gezicht voorgedragen gebied De Gast.

Omschrijving

RENTENIERSWONING opgetrokken in een bruinrode baksteen op een gepleisterd trasraam. Het schilddak, gedekt met een (vernieuwde) zwarte Hollandse pan, heeft een kroonlijst en twee (oorspronkelijk vier) gemetselde schoorstenen met kap. De hoofdentree bevindt zich midden in de voorgevel (oost) in een portiek en wordt benadrukt door twee gepleisterde pilasters met fronton, gedecoreerd met gepleisterde ornamenten. De gepleisterde portiek heeft een gepleisterde omlijsting bestaande uit twee gegroefde pilasters met kapiteel en gebogen kroonlijst met bovenop een rand van ornamenten, en een natuurstenen stoep (vier treden). In de portiek een dubbele paneeldeur met (vernieuwde) deurlichten met gietijzeren panelen onder een licht getoogd bovenlicht. In de voorgevel tevens vier licht getoogde H-vensters met gepleisterde omlijsting met kuif. Op de hoeken van de voorgevel gepleisterde hoekpilasters met gepleisterde ornamenten.

In de noordgevel een licht getoogd H-venster, een licht getoogd T-venster, een blind venster, alledrie met gepleisterde omlijsting met kuif, en een licht getoogd tweeruits keldervenster met diefijzers.

In de zuidgevel een licht getoogd H-venster met gepleisterd omlijsting en kuif, een blind venster en een T-venster.

De achtergevel is wegens verbouw en jongere aanbouw van ondergeschikt belang.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de gang het gepleisterde plafond met rozet; de marmeren tegelvloer; de paneeldeuren; de dubbele tochtdeuren met deurlichten met decoratieve roedenverdeling en geëtst glas, binnen een houten omlijsting met fries en kroonlijst met ornament.

Rentenierswoning van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een rentenierswoning uit omstreeks 1890