Oosterend D 1086
Oosterend D 1356
Oosterend D 73
Oosterend D 2141
Oosterend D 568
Bij Tsjerkebuorren 1, 8734 GX te Easterein

Omschrijving

TUINEN behorende bij de pastorie uit 1861. In de tuin rondom de pastorie liggen nog enkele (oude) wandelpaden, namelijk van en naar de voetbrug en het koetshuis; de kleine slingerpaden zijn buiten gebruik geraakt. In de tuin bevinden zich enkele oude solitairen, meest beuken. De tuinaanleg is beïnvloed door de Landschappelijke stijl.

De moestuin, ten westen van de pastorie is bereikbaar via een loopbruggetje en ligt op een omgracht terrein. De tuin is opgedeeld in een 'keukentuin' en een boomgaard met fruitbomen.

Ten noordwesten van de pastorie ligt een paardenwei, die eveneens door een omgrachting is gescheiden van de overige percelen. Behalve als paardenwei kan het perceeltje grasland zijn gebruikt als bleekveld.

Waardering

De wandeltuin, moestuin en paardenwei bij de pastorie, behorend tot de oorspronkelijke aanleg van 1861, zijn van algemeen cultuurhistorisch en landschappelijk belang:

- als bijzondere uitdrukking van de herinnering aan een kerk-historische situatie, namelijk de zelfvoorzienende positie van de pastorie, zowel in recreatief opzicht als wat betreft eerste levensbehoeften;

- vanwege de betekenis van de tuinen als essentieel onderdeel van het complex en als onderdeel van het beschermd dorpsgezicht dat van nationaal belang is;

- in relatie tot de structurele gaafheid van het complex door de scheiding door middel van sloten;

- wegens de redelijke zeldzaamheid van een dergelijk functioneel tuinencomplex rondom een pastorie in Friesland.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Moestuin(L)