Oosterend D 568
Bij Tsjerkebuorren 1, 8734 GX te Easterein

Inleiding

Het KOETSHUIS achter de pastorie is vermoedelijk gelijktijdig met de pastorie in 1861 gebouwd, in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, met een ontlening aan de Neo-Gotiek (spitsboogvenster). Het koetshuis is aan de achterzijde uitgebreid met een aanbouw, nu in gebruik als houtopslag. Deze uitbreiding is voor de bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang. Het koetshuis heeft een directe ontsluiting over de achtergracht van de pastorie; de betonnen brug is voor de bescherming van ondergeschikt belang. De oorspronkelijke indeling van de voorgevel met mendeuren en zolderluik is vervangen door een spaarveld (halfsteens) en een metalen kanteldeur onder een betonlatei.

Omschrijving

Het koetshuis heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken op een trasraam, afgesloten met een rollaag. De gevels zijn opgetrokken in bruine baksteen. Het pand is twee bouwlagen hoog en heeft een overstekend zadeldak belegd met rode, ongeglazuurde Hollandse pannen. De windveren boven de mendeuren zijn versierd met een gezaagde S-vorm; de windveren aan de achterzijde zijn vlak. De makelaars aan beide zijden zijn eenvoudig.

De voorgevel is opgetrokken in staand verband (steens).

In de oostelijke zijgevel, opgetrokken in halfsteens verband; één negenruits venster en ankers.

In de achtergevel, opgetrokken in staand verband (steens); op de verdieping een spitsboogvenster.

In de westelijke zijgevel, opgetrokken in halfsteens verband; een negenruits venster en een opgeklampte deur, beide onder een rechte streklaag; ankers.

Waardering

Het koetshuis, vermoedelijk in 1861 gebouwd, in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, met een ontlening aan de Neo-Gotiek (spitsboogvenster), is van algemeen architectuurhistorisch belang:

- vanwege de ontlening aan de Neo-Gotiek toegepast bij een overigens traditioneel en utilitair gebouwtje;

- als belangrijk onderdeel van het totale pastoriecomplex;

- vanwege de afwijkende oriëntatie, die ter plaatse wordt bepaald door de lokale situatie van grachten rondom de pastorie, grenzend aan het kerkhof;

- vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de tuin en de waterlopen;

- vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)