Oosterend D 568
Bij Tsjerkebuorren 1, 8734 GX te Easterein

Inleiding

De betonnen vaste VOETGANGERSBRUG over de kerkgracht vervangt vermoedelijk een oudere houten brug ter plaatse. Het beton is monolithisch toegepast en is vermoedelijk ter plaatse gestort. De symmetrie en expressie van de balustrade is verwant aan het verstrakte Expressionisme uit de Interbellum-periode. Op grond van die stilistische overwegingen wordt de brug gedateerd omstreeks 1920-1930. De brug vormt de ontsluiting van de pastorie naar het kerkhof en de kerk.

Omschrijving

De betonnen voetgangersbrug bestaat uit een lang brugdek, twee bruggenhoofden en twee gesloten balustrades; bruggenhoofden en brug worden gemarkeerd door een pijler. De balustrades zijn symmetrisch en verhogen trapsgewijs naar het midden van de brug. Aan de buitenzijde zijn de balustrades verlevendigd door een gladde afwerking van de bovenranden; de zijwanden zijn uitgevoerd in kiezelbeton.

Waardering

De betonnen voetbrug, op grond van stilistische kenmerken gedateerd omstreeks 1920-1930, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als typerend voorbeeld van toentertijd voorkomende betonnen voetbruggen over kleine waterlopen in de dorpen;

- vanwege de eenvoudige, maar verzorgde detaillering van het ontwerp;

- vanwege het toegepaste materiaal en de verwerkingswijze, namelijk monolithisch;

- vanwege de bijzondere betekenis van de brug voor de ontsluiting van de pastorie naar het kerkterrein;

- vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de brug en de historisch ruimtelijke relatie met groen, bebouwing en waterlopen.