Jorwerd G 44
Bij Hegedyk 21, 9026 BA te Jellum

Inleiding

De twee kolommen bevinden zich in de tuin destijds behorende bij het woonhuis uit 1884 Hegedyk 21 te Jellum. De tuin maakte deel uit van een oorspronkelijk rechthoekig groot perceel. De tuinaanleg dateert uit 1898-1900 in opdracht van H.T.A. Jorritsma. Het oorspronkelijke ontwerp omvatte naast de twee bakstenen kolommen met petroleumverlichting onder meer slingerpaden, waterpartijen, een kettingbrug en een hok of jachthutten. Volgens de overlevering hadden de lantaarnglazen opschriften, die na het ontsteken van de lichten te lezen gaven: KERKDIEF en PRUIKJE, bijnamen die zouden verwijzen naar een of meer kerkvoogden. Momenteel zijn van de originele tuinaanleg de singels, het heuveltje, een hok en de twee voornoemde kolommen nog aanwezig. De tuin zelf en de overige objecten in de tuin zijn van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Op de hoekpunten van de singel zijn twee taps toelopende, gemetselde, vierkante KOLOMMEN gebouwd, die bestaan uit: het postament, geleed door een sokkel met afzaat steen, respectievelijk van bruine en gele strengpersbaksteen, een schacht van gele baksteen en een bakstenen waterlijst. De kolommen zijn opgemetseld uit roodbruine baksteen met op de hoeken gesmoorde baksteen en halverwege de kolom een band van gele baksteen. De bekroning bestaat uit een gemetselde band van gele baksteen, een schacht van roodbruine baksteen afgezet met een hollijst van gesmoorde baksteen en een gemetselde dekplaat. Op de kolommen staat een siersmeedijzeren bekroning.

De twee KOLOMMEN zijn van algemeen belang:

- vanwege de fraaie vormgeving;