Jorwerd F 208
Húns 49, 8832 KD te Húns

Inleiding

De BOERDERIJ van het stelp-type is in 1914 gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, naar ontwerp van D. Meintema uit Leeuwarden voor de familie Meintema. Aandacht voor traditie, streekeigen bouwtypen en bouwmaterialen vormen een typerende leidraad in het oeuvre van de architect.

De oorspronkelijk verfijnde detaillering van de roedenverdeling in de eerste bouwlaag van het woonhuis heeft ingeboet door aanpassingen aan de isolatiewensen (dubbel glas) en uniform schilderwerk (wit); de oorspronkelijke luiken zijn niet meer aanwezig. Cijferankers in de voorgevel vormen het jaartal 1914. De wijze van opstelling van het vee is in 1935 gewijzigd en sindsdien onveranderd gebleven.

Buiten bescherming van rijkswege valt de haaks aangebouwde stalruimte uit 1968. Voor deze aankapping is geen grote doorbraak gemaakt; de oorspronkelijke ramen zijn nog aanwezig. Ook de overige bijgebouwen op het terrein (hooiberg en wagenschuur) vallen buiten bescherming van rijkswege wegens te geringe architectonische betekenis.

Omschrijving

De boerderij heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken in bruine baksteen, onder een overstekend schilddak met zinken mastgoten, belegd met rode ongeglazuurde holle pannen; voor- en achtergevel zijn hoger opgetrokken. Op de nokhoek een schoorsteen.

De voorgevel is opgetrokken vanuit twee steunbeertjes tot twee bouwlagen. In de eerste bouwlaag een tweelicht zesruitsvenster met bovenlichten (stal) en drie vensters met dubbele vierruits bovenlichten (woonkamer). In de tweede bouwlaag de oorspronkelijke, tweelicht zesruitsvenster met opgeklampte luiken.

De noordgevel van het woonhuisgedeelte is teruggerooid onder het schilddak. Het overkapte gedeelte heeft een met gele klinkers bestrate vloer; een venster met twee opgeklampte luiken en de deur met negenruits raam.

In het bedrijfsgedeelte zijn de ramen in de stal en de deel identiek vormgegeven, tweelichtvensters met kruisroedenverdeling. De zuidgevel wordt gedeeltelijk oversneden door een nieuwe stal (1968). In de hoger opgetrokken achtergevel een rondbogige mendeur; een getralied klein venster (paardenstal); twee tweelichtvensters, een opgeklampte staldeur, een tweelichtvenster en een staldeur. Onder de gootlijst vier halfronde raampjes op de hooizolder.In de noordgevel vier tweelichtvensters.

Het INTERIEUR van de boerderij is vrijwel geheel oorspronkelijk: de indeling is ongewijzigd en tot de oorspronkelijke, waardevolle elementen behoren onder meer; de balkenplafonds, in de woonkamer een kastenwand met schouw in een ondiepe nis; de wanden wit betegeld in een ruitpatroon en biezen met bloem- en bladmotief op de hoeken en de wanden. Houten trap met leuning en overloop op de verdieping, waaraan vier slaapkamers met oorspronkelijk deuren, kasten en in één slaapkamer een houten schoorsteenmantel met betegeling in de stookplaats. De stal is grotendeels oorspronkelijk; tot de waardevolle onderdelen behoren onder meer de houten wand van de paardenstal; de rood geschilderde mendeuren en de stalinrichting met betegeling in dambord patroon van gele en groene plavuizen aan de buitenmuur.

Waardering

De stelpboerderij uit 1914, gebouwd in traditioneel-ambachtelijke bouwtrant, naar ontwerp van D. Meintema uit Leeuwarden is van algemeen architectuurhistorisch belang:

- vanwege het bijzonder belang van de boerderij voor het oeuvre van de architect Doeke Meintema,

- als vroeg voorbeeld van een heroriëntatie op streekeigen bouwtypologie en bouwmaterialen in Friesland,

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp,

- vanwege het weloverwogen en traditionele materiaalgebruik en de ornamentiek,

- vanwege de hoge architectonische gaafheid van zowel het exterieur, als in het bijzonder van het interieur.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stelp