Baard F 560
Tsjerkebuorren 8, 8843 KE te Spannum

Inleiding

Het STOOKHOK is in 1910 gebouwd aan de noord-oostzijde en tegen een steunbeer van de Hervormde kerk van Spannum (apart monumentnummer 21559) ten behoeve van de centrale verwarmingsinstallatie van de kerk, in een Ambachtelijk-tradtionele bouwtrant met enige verwijzing naar de Chalet-stijl. Het schoorsteenkanaal is opnieuw gemetseld; de oude installatie is vervangen.

Omschrijving

Het hok op vierkante grondslag is opgetrokken in bruine baksteen in staand verband; voor twee gevels is gebruik gemaakt van de buitengevel van de kerk en de steunbeer. In de oksel van steunbeer en gevel een gemetselde schoorsteen. Het hok heeft twee topgevels met overstekende dakschilden, bekleed met zink en versierd met een opengewerkte en gelobde windveer en een siermakelaar. In de oostelijke gevel een getoogde paneeldeur onder een rollaag van afwisselend gele en bruine baksteen, een getoogd, zesruits schuifvenster onder een rollaag van afwisselend gele en bruine baksteen. In de geveltop een gedenksteen met kepervormige beëindiging onder een rollaag van afwisselend gele en bruine baksteen. Het opschrift luidt: Centrale Verwarming AANGEBRACHT 23 JULI 1910 ONDER BEH. DER KERKV. IJ.A.JONGEMA. J.J. OORDMANS. A.A. BERGSMA. In de noordelijke gevel een getoogd, zesruits schuifvenster onder een rollaag van afwisselend gele en bruine baksteen.

Het INTERIEUR van het stookhok heeft een houten vloer, bepleisterde wanden en een kelderverdieping van de voormalige ketel.

Waardering

Het STOOKHOK, in bouwtrant verwant aan de chaletstijl, uit 1910, voor de centrale verwarming van de Hervormde kerk, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een installatietechnische ontwikkeling, namelijk de toepassing van centrale verwarming in een kerkgebouw;

- vanwege de decoratieve toepassing van een bijzondere bouwstijl en het bijzondere materiaalgebruik voor een functioneel bijgebouwtje;

- vanwege de architectonische gaafheid van zowel exterieur als interieur;

- vanwege de functionele zeldzaamheid op tenminste provinciaal niveau.