Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516373
Complexnummer
516371 - 't Valcke
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82955/66
Kadastrale aanduiding
Gorssel L 241
Bij Valkeweg 3, 7211 LH te Eefde

Omschrijving

Omschrijving

Op een verhoging aan de noordzijde van de boerderij bevindt zich een BIJSCHUUR op rechthoekige grondslag met in kruisverband gemetselde gevels, die worden afgesloten door een wolfdak met rieten dekking. De nok is belegd met keramische nokvorsten. De voor- en achtergevel zijn aan de aflopende zijden onder het dakschild voorzien van vlechtwerk. De zijgevels zijn voorzien van een gecementeerde plint.

De naar de Valkeweg gerichte VOORGEVEL heeft een symmetrische indeling met dubbele recht afgesloten deeldeuren die aan weerszijden zijn voorzien van een rondbogig ijzeren 4-ruits stalraam. Aan de uiteinden van de gevel bevindt zich een recht afgesloten staldeurtje. De LINKER ZIJGEVEL van de schuur heeft boven de plint aan de linkerzijde een recht afgesloten staldeur. Rechts hiervan heeft de gevel een drietal betonnen stalramen, voorzien van een bakstenen onderdorpel. De RECHTER ZIJGEVEL heeft boven de plint twee betonnen stalramen, afgewisseld met twee getoogde halfronde ijzeren stalvensters, voorzien van een V-vormige tracering.

De ACHTERGEVEL heeft diverse wijzigingen ondergaan. De deeldeuren zijn verwijderd en vervangen door een kleine segmentboogvormige staldeur met links en rechts daarvan een halfrond ijzeren stalraam met een V-vormige tracering. Schuin boven deze ramen bevinden zich twee getoogde 4-ruits ijzeren stalramen. Onder genoemde ramen bevonden zich oorspronkelijk twee getoogde staldeuren. Links in de gevel bevindt zich nog een getoogd betonvenster.

Het INTERIEUR van de schuur heeft drie ankerbalkgebinten voorzien van slieten met daaronder een deel, die aan beide zijden wordt geflankeerd door grupstallen met daarachter een mestgang. De deel heeft een bestrating van klinkers. Boven de stallen bevinden zich betimmerde hilden.

Waardering

BIJSCHUUR gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw.

- van architectuurhistorische waarde als goed bewaard voorbeeld van een bijschuur uit de tweede helft van de 19e eeuw.

- het object heeft ensemblewaarde als onderdeel van het boerderijcomplex 't Valcke en vormt met slechts een aantal overgebleven boerderijen aan de Valkeweg een belangrijk element voor het aanzicht van de omgeving.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516371. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bijschuur

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1890
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Halleschuur

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden