Gorssel A 3670
Deventerweg 91, 7214 DD te Epse

Inleiding

Het voorhuis van de BOERDERIJ , gebouwd met stijlinvloeden van de Chaletstijl, de Art Nouveau en de Neorenaissance, is in 1925 naar rechts verbreed naar ontwerp van de architect J.D. Gantvoort uit Deventer. Deze architect bouwde onder andere een gebouw op het complex van het psychiatrisch ziekenhuis aan de Brinkgreverweg te Deventer. Door de aanbouw is een meer symmetrisch gevelbeeld onstaan door de toevoeging van een hoekrisaliet van gelijke vorm en afmeting. Tijdens de uitbreiding zijn ook de bovenlichten van de schuiframen vervangen door glas-in-lood bovenlichten, voorzien van een geometrisch Art Deco- motief. De zijgevels van het achterhuis zijn tijdens deze fase voorzien van grote vensters en een deurkozijn.

Omschrijving

De gedeeltelijk onderkelderde BOERDERIJ heeft een L-vormige plattegrond en telt één bouwlaag onder een samengesteld schilddak met geknikte dakvoeten en een aangekapt afgewolfd zadeldak boven het achterhuis. De kap van het voor- en achterhuis is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen en gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. In het achterdakschild van het voorhuis is een platgedekte dakkapel aangebracht met 2 x 4-ruits stolpramen en daarnaast een smale gemetselde schoorsteen. De in kruisverband gemetselde gevels hebben een omlopende gecementeerde plint. De voorgevel en beide zijgevels van het voorhuis hebben rijk uitgevoerde vensters met gepleisterde geboorte- en sluitstenen in de afsluitende steense segmentbogen en strekken en in de dagkanten van de vensters. Ook hebben voor- en zijgevels twee gepleisterde speklagen. Op de begane grond is het boogveld van de segmentbogen van voor- en zijgevels voorzien van een geel/rood ruitmotief met daaronder een rijk gesneden koppellatei. Alle glas-in-lood bovenlichten in de houten kozijnen zijn voorzien van een soortgelijk geometrisch motief. De vensters worden aan de onderzijde bij het voorhuis afgesloten door als sierlijsten doorgetrokken geprofileerde en gecementeerde lekdorpels. Het achterhuis heeft eenvoudig gecementeerde lekdorpels.

De a-symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL wordt tussen de risalerende hoekpartijen voorafgegaan door een opengewerkte borstwering, voorzien van drie vierkante hoekpilaren, die worden afgesloten door afgeschuinde gecementeerde afdekplaten. Hierachter bevindt zich een terras met diagonaal aangebrachte zwart/wit geblokte tegelvloer. Achter heeft het gevelvlak een deurkozijn op hardstenen neuten en dorpel voorzien van een paneeldeur met bovenlicht. Rechts hiervan bevindt zich ongeveer in het midden van de gevel een groot kozijn met twee centraal geplaatste stolpdeuren met enkelruits bovenlicht. De deuren worden geflankeerd door smalle enkelruits zijlichten die zijn aangebracht boven twee panelen. De zijlichten zijn voorzien van enkelruits bovenlichten. In de risalerende gevelvlakken bevinden zich op de begane grond identieke vensters. Boven de segmentbogen van de vensters op de begane grond bevinden zich centraal op de verdieping een rij rijk gesneden consoles onder een geprofileerde houten bakgoot. De risalerende gevelvlakken worden afgesloten door topgevels waarvoor een rijk uitgevoerd sierspant met gesneden makelaar en topgevelteken is aangebracht. Dit sierspant rust aan twee zijden op gesneden schijnkorbelen. Achter de korbelen en consoles is het muurwerk versierd met een blokpatroon in gele verblendsteen. Beide topgevels zijn voorzien van een rechthoekig venster, afgesloten door een steense segmentboog, met gepleisterde geboorte- en sluitstenen. Hierin bevinden zich twee stolpramen met enkelruits bovenlicht. Het dakoverstek van de topgevels heeft een geprofileerde windveer en wordt gedekt door een aangekapt zadeldak met geknikte dakvoet. De LINKER ZIJGEVEL van het voorhuis heeft boven de dorpel een groot rechthoekig venster met twee gekoppelde enkelruits schuiframen voorzien van twee enkelruits bovenlichten. Het kozijn is voorzien van twee persiennes. De bovenzijde van de gevel is voor zien van een rij gesneden consoles waarop de houten geprofileerde bakgoot rust. Achter de consoles is het gevelvlak versierd met een blokpatroon in gele verblendsteen. Links hiervan is de gevel van het achterhuis voorzien van een rechthoekig venster, afgesloten door een steense strek. Hierin bevindt zich een schuifraam met enkelruits bovenlicht. Het kozijn is aan de buitenzijden voorzien van persiennes. Links van dit venster bevindt zich een deurkozijn op hardstenen neuten en dorpel, afgesloten door een steense strek. Hierin bevindt zich een recente deur met oorspronkelijk enkelruits bovenlicht. Links van de deur is de gevel voorzien van een klein rechthoekig venster, afgesloten door een steense strek. Hierin bevinden zich twee stolpramen met enkelruits bovenlicht. Boven een rij fijn gesneden klossen bevindt zich een zinken bakgoot. In de rechterzijde van het dakschild van het achterhuis bevindt zich een forse gemetselde schoorsteen. De RECHTER ZIJGEVEL van het voorhuis heeft dezelfde indeling als de linker zijgevel. Het gevelvlak van het achterhuis is voorzien van een rechthoekig venster met hierin een 2-ruits schuifraam met enkelruits bovenlicht. Het kozijn heeft thans alleen nog aan de linkerzijde een persienne. Rechts naast het grote venster bevinden zich naast elkaar twee kleinere vensters met klapramen. Naast het meest rechts geplaatste venster bevindt zich een gemetselde doorgang van het achterhuis naar de bijschuur. Deze is afgedekt door een lessenaarsdak. In het voorste muurvlak van deze doorgang bevindt zich een deurkozijn met opgeklampte houten deur. Aan de bovenzijde van de gevel bevindt zich een soortelijke rij klossen met bakgoot als aan de linker zijgevel.

De ACHTERGEVEL heeft aan de buitenste zijden twee opgeklampte houten staldeuren, afgesloten door een halfsteens segmentboog met gepleisterde sluitsteen. Tussen deze deuren bevonden zich oorspronkelijk een grote gevelopening voor de deeldeuren die thans voor het grootste deel is dichtgemetseld. Hierin is een smalle opgeklampte deur aangebracht met 3-ruits bovenlicht. Het afgewolfde dakschild boven de gevel is voorzien van een eenvoudige houten windveer.

Het INTERIEUR van vooral het voorhuis is vrijwel ongeschonden bewaard en heeft nog de oorspronkelijke indeling. De van een fraaie tegelvloer met geometrisch motief voorziene gang wordt aan de linkerzijde geflankeerd door een slaapvertrek en aan de rechterzijde door twee woonvertrekken, die worden gescheiden door schuifdeuren met glas-in-lood. Genoemde vertrekken hebben nog de oorspronkelijke marmeren schouwen, die zijn voorzien van een geometrische decoratie. Ook hebben de vertrekken nog de oorspronkelijke stucplafonds. Deze zijn in het midden voorzien van een decoratief rankenpatroon in hoog reliëf met in vier hoeken een eenvoudiger rankenpatroon. Alle raamsluitingen en hang- en sluitwerk van deuren en ramen binnen de genoemde vertrekken zijn oorspronkelijk. Achter het slaapvertrek bevindt zich de keuken met een eenvoudige houten betegelde schouw. Achterin de gang bevindt zich een forse houten trap met rijk gesneden trappaal en balusters. Het kleine, qua indeling gewijzigde achterhuis, telt drie gebinten boven een centrale deel, die aan beide zijden werd geflankeerd door een paarden- en rijtuigstal. De vloer van het achterhuis is voorzien van klinkers.

BOERDERIJ met voorhuis in Chaletstijl, gebouwd tussen 1900 en 1925.

- van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een boerderij met rijk uitgevoerd voorhuis in Chaletstijl, met invloeden van de Neorenaissance en de Art Nouveau. Door de latere uitbreiding heeft het object in de vensters ook invloeden ondergaan van de Art Deco. Het voorhuis valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten zoals onder andere het geavanceerde materiaalgebruik, de rijk bewerkte schijnspanten, consoles en korbelen en de rijke decoratie van lateien en boogvelden op de begane grond.

- van stedebouwkundige waarde door de prominente situering aan de Deventerweg, waardoor het pand sterk beeldbepalend is voor de omgeving. Het object heeft ensemblewaarde als onderdeel van het boerderijcomplex.

- van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een goed bewaard voorbeeld van een historisch gegroeid boerderijcomplex met sterke invloeden van de stedelijke bouwkunst.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) T-huisboerderij

Gantvoort, J.D. ; Gelderland