Gorssel A 3670
Bij Deventerweg 91, 7214 DD te Epse

Omschrijving bijschuur

Rechts naast de boerderij ligt een BIJSCHUUR op rechthoekige grondslag, met gevels gemetseld in kruisverband. De schuur heeft een afgewolfd zadeldak, gedekt met gesmoorde Muldenpannen. De gevels van de schuur zijn voorzien van een omlopende gecementeerde plint.

De a-symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft een sterk gewijzigde indeling. Het midden van de gevel heeft thans op de begane grond en de verdieping een 6-ruits betonvenster, afgesloten door een steense segmentboog. Op de begane grond heeft de gevel aan de linker- en rechter zijde een dichtgesmeerd 7-ruits venster, afgesloten door een steense segmentboog. Links van het linker venster bevindt zich nog een klein dichtgesmeerd stalraam. Aan de onderzijde van het afgewolfde dakschild is een bakgoot op klossen aangebracht, aan beide zijden geflankeerd door twee eenvoudige windveren. De LINKER ZIJGEVEL is voorzien van twee betonnen stalramen in het achterste deel van de gevel. Boven de gevel bevindt zich een bakgoot op klossen.

De RECHTER ZIJGEVEL is voorzien van vijf betonnen stalramen en wordt aan de bovenzijde afgesloten door een soortgelijke bakgoot.

De ACHTERGEVEL heeft in het midden een grote gevelopening, afgesloten door een steense segmentboog. Hierin bevinden zich groen geverfde deeldeuren. Aan beide zijden worden de deeldeuren geflankeerd door twee 7-ruits stalramen met scharnierend bovendeel. Aan de linkerzijde heeft het gevelvlak naast elkaar twee eenvoudige opgeklampte staldeuren. De rechterzijde van de gevel is voorzien van één soortgelijke deur. Bakgoot en windveren zijn identiek aan die van de voorgevel. Het INTERIEUR van de stal heeft nog de oorspronkelijke indeling en telt vier gebinten met slieten. Hieronder bevindt zich een centrale deel en een bestrating van klinkers, geflankeerd door grupstallen, die worden voorafgegaan door betegelde voergleuven. Boven de stallen bevindt zich links- en rechts een open- en betimmerde hilde. Tegen de voorgevel van de schuur bevindt zich nog de oorspronkelijke waterpomp met gemetselde spoelbak.

BIJSCHUUR gebouwd tussen 1925 en 1930.

- van architectuurhistorische waarde als goed bewaard voorbeeld van een bijschuur uit de periode tussen 1925 en 1930.

- van stedebouwkundige waarde als onderdeel van het boederijcomplex.

- van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een goed bewaard voorbeeld van een historisch gegroeid boerderijcomplex met sterke invloeden van de stedelijke bouwkunst.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bijschuur

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Halleschuur