Gorssel A 3670
Bij Deventerweg 91, 7214 DD te Epse

Omschrijving

Aan de linkerzijde van het erf bevindt zich achter het achterhuis een BAKHUIS annex VARKENSSCHUUR met een rechthoekige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken van in kruisverband gemetselde baksteen en worden afgesloten door een zadeldak met gesmoorde Muldenpannen. Het zadeldak is aan voor- en achterzijde voorzien van een windveer. Het bakhuis heeft een omlopende gecementeerde plint. Rond de schuur is een bestrating van klinkers aangebracht.

De a-symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft een deurkozijn met gesneden kalf, voorzien van een opgeklampte houten deur met 2-ruits bovenlicht. Het deurkozijn wordt afgesloten door een steense segmentboog. Rechts van de deur heeft de gevel boven een betonnen voederbak een venster afgesloten door een steense segmentboog en voorzien van een 4-ruits schuifraam met 2-ruits bovenlicht. Het kozijn is voorzien van opgeklampte zonneluiken en een gecementeerde lekdorpel. Op de verdieping bevindt zich een kleine muuropening, afgesloten door een halfsteens segmentboog en rollaag aan de onderzijde. In de muuropening bevindt zich een opgeklampt hooiluik. Boven de topgevel is het dak voorzien van een geprofileerde windveer.

De LINKER ZIJGEVEL heeft aan de rechterzijde een klein 2-ruits stalraam met gecementeerde lekdorpel. Links hiervan bevinden zich twee opgeklampte staldeuren, afgesloten door een halfsteens segmentboog. Tussen de deuren en aan de rechterzijde van de gevel zijn betonnen stalramen aangebracht.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft een gelijksoortige indeling. Aan de voorzijde van de gevel ontbreekt het oorspronkelijke stalraam. In het midden van het dakschild naast de daknok bevindt zich een hoge gemetselde schoorsteen.

De ACHTERGEVEL heeft in het midden een betonnen stalraam onder het ver doorgetrokken dakschild. Rechts hiervan bevindt zich een opgeklampte staldeur, afgesloten door een halfsteens segmentboog.

BAKHUIS annex VARKENSSCHUUR gebouwd tussen 1925 en 1930.

- van architectuurhistorische waarde als goed bewaard voorbeeld van een bakhuis annex varkenshok uit de periode tussen 1925 en 1930.

- van stedebouwkundige waarde als onderdeel van het boerderijcomplex.

- van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een goed bewaard voorbeeld van een historisch gegroeid boerderijcomplex met sterke invloeden van de stedelijke bouwkunst.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Varkenshok annex bakhuis