Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
516384
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
't Barge
Complexnummer: 
516382 - 't Barge
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
27 augustus 2001
Kadaster deel/nr: 
19789/3
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Lochem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Eefde
X-Y coördinaat: 
212706 - 465150

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

De op het huis afgestemde TUINAANLEG vormt een goed voorbeeld van de 'gemengde' tuinstijl met invloeden van de 'rechtlijnige' aanleg, die kenmerkend is voor het werk van L.A. Springer vanaf 1907. Hierbij is sprake is van romantische elementen met slingerende gazons en formele elementen als rechtlijnige paden met een duidelijke zichtas, voorzien van renaissance-achtige vierkante bloemvakken. L.A. Springer was onder andere als zelfstandig tuinarchitect gevestigd in Haarlem. Springer werd vooral beïnvloed door de werken van Edouard André en Gustav Meyer. Naast vele ontwerpen van openbare parken bestaat het oeuvre van Springer uit ontwerpen van een groot aantal particuliere tuinen zoals de aanleg rond het nabijgelegen Haveke tussen 1916 en 1917.

Vanaf de Schurinklaan loopt een oprijlaan parallel aan de Bargeweg, aan de noordzijde geflankeerd door een weiland, naar het hoofdgeboouw. Voor het landhuis bevindt zich een voorpleintje met grindpad, in het midden voorzien van een rond perk met lage haag. Ten noorden van het voorplein loopt een slingerpad door een aangeplant bosperceel, waarin zich oorspronkelijk een gastenverblijf bevond. Thans bevinden zich hier recente kassen. Achter het hoofdgebouw heeft de tuin een formeel aangelegd deel met een lange zichtas op het oosten. Het landhuis is aan de achterzijde geplaatst op een talud, zodat de tuin ten opzichte van het landhuis is verlaagd. Hierdoor ontstaat een betere zichtas vanuit het hoofdgebouw. Het landhuis is aan de rechter- en achterzijde toegankelijk middels gemetselde trappen. De tuinaanleg kent nauwelijks of geen kunstmatige hoogteverschillen. Op het huidige gazon bevonden zich oorspronkelijk rozenperken. Om het formeel aangelegde tuingedeelte bevinden zich beboste percelen, die worden doorsneden met slingerpaden. In het perceel aan de oostzijde bevindt zich het thans nog gaaf bewaarde (deels gerestaureerde) speelhuisje. Achter een groot open perceel is de meest oostelijke zijde van de tuin voorzien van perken en bospercelen met slingerpaden. Hierin bevinden zich onder andere inlandse eiken, kastanjebomen, acacia's en verschillende soorten beplanting. De tuinmanswoning aan de zuidoostzijde wordt van het park gescheiden door een haag.

Waardering

TUINAANLEG in Gemengde stijl, behorende bij de historische buitenplaats 't Barge, aangelegd tussen 1908 en 1910.

- van architectuurhistorische waarde als goed bewaard voorbeeld van een particuliere tuinaanleg op een historische buitenplaats in gemengde stijl met invloeden van de rechtlijnige stijl. De tuin is eveneens van belang voor het oeuvre van L.A. Springer. De tuin valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten zoals onder andere zichtbaar in de gave verhoudingen van het ontwerp en de toegepaste plant- en boomsoorten.

- van stedebouwkundige waarde door de beeldbepalende situering van de tuinaanleg aan de Schurinklaan. De tuinaanleg vormt een ensemble met het landhuis, het tuinmanshuis en het speelhuisje. Door de historische gegroeide relatie met de nabijgelegen en door dezelfde tuinarchitect aangelegde tuin van landgoed 't Haveke is de tuinaanleg voor de omgeving van Eefde van eminente waarde.

- van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een goed bewaard voorbeeld van een voormalig boerderijcomplex dat werd omgevormd tot buitenplaats door een kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich steeds meer in de buitengebieden ging vestigen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSchurinklaan247211 DGBijEefde

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenHistorische aanleg

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
GorsselC5351
GorsselC5352
GorsselC5354

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Gemengde tuinstijlinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Kastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenLandschappelijke tuin

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19081910globaalvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Springer, L.A. ; Gelderlandtuinarchitect / landschapsarchitect