Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516385
Complexnummer
516382 - 't Barge
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82950/113
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Gorssel C 5351
Bij Schurinklaan 24, 7211 DG te Eefde

Omschrijving

Omschrijving

Schuin achter het hoofdhuis bevindt zich in een bebost perceel van de tuinaanleg een rijk uitgevoerd SPEELHUISJE. Het gerestaureerde speelhuisje telt één bouwlaag op een nagenoeg vierkante grondslag. De gevels bestaan uit opgeklampte (dubbele) kraaldelen. Het speelhuisje wordt gedekt door een samengesteld zadeldak voorzien van drie topgevels en een dekking van asfaltbitumen. Aan drie zijden van het huisje bevinden zich vernieuwde windveren.

De VOORGEVEL van het speelhuisje heeft een klein houten portiek, voorzien van een gesneden topgevel. Het aangekapte zadeldak boven het portiek is voorzien van een rijk gesneden windveer met een gesneden makelaar. In de portiek is de gevel voorzien van een opgeklampte deur met 9-ruits raam. Naast de uitspringende portiek heeft de gevel twee blind uitgevoerde geveldelen.

De LINKER ZIJGEVEL heeft boven een houten plint een 6-ruits draairaam. Boven een aan de onderzijde decoratief gezaagde vertikale beschieting van de topgevel bevindt zich een rijk gesneden windveer, voorzien van een gesneden makelaar.

De RECHTER ZIJGEVEL is identiek aan de eerder beschreven linker zijgevel.

De ACHTERGEVEL is boven de plint geheel blind uitgevoerd.

Waardering

SPEELHUISJE gebouwd kort na 1903, behorend tot de historische buitenplaats 't Barge.

- van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard typologisch voorbeeld van een bijzonder rijk uitgevoerd speelhuisje uit het begin van de 20e eeuw. Het object valt op door het rijke materiaalgebruik en de zorgvuldige detaillering.

- van stedebouwkundige waarde als onderdeel van de buitenplaats 't Barge. Het speelhuisje heeft ensemblewaarden met de tuinaanleg, het landhuis en het tuinmanshuis.

- van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een goed bewaard voorbeeld van een voormalig boerderijcomplex dat werd omgevormd tot buitenplaats door een kapitaalkrachtige- stedelijke elite, die zich steeds meer in de buitengebieden ging vestigen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516382. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinhuis speelhuisje

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1903
1903
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing