Gorssel C 5366
Bargeweg 1, 7211 DC te Eefde

Omschrijving

Geheel aan de zuidoostzijde van de historische buitenplaats 't Barge bevindt zich een door een hoge haag van de tuinaanleg gescheiden TUINMANSHUIS, gebouwd kort na 1903. Het gedeeltelijk onderkelderde tuinmanshuis heeft een rechthoekige grondslag en telt één enkele bouwlaag. De wit gepleisterde gevels zijn gedekt door een zadeldak met een recent doorgetrokken dakschild aan de achterzijde, voorzien van gesmoorde Tuiles du Nord pannen en een met vorstpannen belegde daknok. De gevels zijn voorzien van een omlopende gecementeerde plint en in schoon metselwerk uitgevoerde steense strekken boven vensters en deurkozijnen. Onder andere door deze details en de uitvoering van windveren en kozijnen vertoont het tuinmanshuis qua stijl een grote verwantschap met het hoofdhuis. Op de begane grond zijn de vensters voorzien van gecementeerde lekdorpels. Oorspronkelijk had het tuinmanshuis aan de achterzijde een minder diepe inspringende aanbouw. Deze is recentelijk uitgebouwd, waardoor het gevelvlak van de zijgevels is verlengd alsmede het doorgetrokken dakschild aan de achterzijde. Het tuinmanshuis is eveneens uitgevoerd in overgangsarchitectuur.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL van het tuinmanshuis heeft in het centrum van de gevel op de begane grond, achter twee lage gemetselde muurdammen, een terugspringend gevelvlak met een deurkozijn op hardstenen neuten en dorpel, voorzien van een paneeldeur. De ingang wordt afgedekt door een recente luifel. Aan beide zijden van de ingang is de gevel op de begane grond voorzien van een rechthoekig venster met een door persiennes geflankeerd T-schuifraam, voorzien van een 4-ruits bovenlicht. Boven de gevel bevindt zich een geprofileerde bakgoot op klossen. Het dakschild is in het centrum voorzien van een platgedekte dakkapel met 4-ruits stolpramen. De dakkapel heeft smalle geprofileerde wangen en aan de bovenzijde een omlopende geprofileerde daklijst.

De LINKER ZIJGEVEL heeft op de begane grond aan de linkerzijde een deurkozijn op hardstenen neuten en dorpel. Hierin bevindt zich een paneeldeur met 2 glaspanelen en een 3-ruits bovenlicht. Links van het kozijn bevindt zich in het zwak terugspringende gevelvlak een klein rechthoekig venster met enkel luik, afgesloten door een halfsteens rollaag. Het venster is voorzien van een klapraam. Op de verdieping heeft het gevelvlak van de afsluitende topgevel een klein rechthoekig venster met houten lekdorpel, voorzien van een 4-ruits draairaam. Boven de topgevel bevindt zich een geprofileerde houten windveer met gestileerde pinakel.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft boven de plint twee rechthoekige vensters met flankerende persiennes, beide voorzien van een T-schuifraam met 3-ruits bovenlicht. Rechts hiervan bevindt zich in het zwak terugspringende deel van de gevel een recent deurkozijn. Op de verdieping heeft het gevelvlak van de afsluitende topgevel een soortgelijk venster als de linker zijgevel. Ook de geprofileerde windveer is identiek.

De ACHTERGEVEL heeft als gevolg van de aanbouw een recente indeling.

Door aanpassingen is van het INTERIEUR buiten een klein deel van de oorspronkelijke indeling weinig overgebleven.

Waardering

TUINMANSHUIS in Overgangsarchitectuur, behorend bij de historische buitenplaats 't Barge, gebouwd kort na 1903.

- van architectuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een tuinmanshuis in Overgangsarchitectuur uit 1903. Het pand valt op door de decoratie van de gevels en de rijke uitvoering van kozijnen en windveren.

- van stedebouwkundige waarde als onderdeel van de historische buitenplaats 't Barge. Het tuinmanshuis heeft ensemblewaarden met de tuinaanleg, het landhuis en het speelhuisje.

- van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een goed bewaard voorbeeld van voormalig boerderijcomplex dat werd omgevormd tot buitenplaats door een kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich steeds meer in de buitengebieden ging vestigen.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Tuinmanswoning(L)